Logo mooiboxtel.nl
Van links naar rechts: vrijwilligerscoördinator Levi van den Bogaard, Kasper van de Langenberg en William van Houtum op de plaats waar het komend weekend weer tal van bands te beluisteren zijn. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 61fed0
Van links naar rechts: vrijwilligerscoördinator Levi van den Bogaard, Kasper van de Langenberg en William van Houtum op de plaats waar het komend weekend weer tal van bands te beluisteren zijn. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Limuscene blijft hetzelfde, ondanks vernieuwde organisatie

Liempde - De organisatie van muziekfestival Limuscene, dat aanstaande zondag weer plaatsvindt in Liempde, heeft het afgelopen jaar een behoorlijke vernieuwingsslag doorgemaakt. Zo kwam er een nieuwe voorzitter en ging ook de commissie die de programmering verzorgt op de schop. Toch wordt aan het concept van de elfde editie van het gratis toegankelijke festival niet getornd, zo belooft de vernieuwde organisatie.

Het concept van Limuscene is eigenlijk al jaren hetzelfde: een grote tent in het Concordiapark waar veel aandacht voor licht en geluid is en bands zich op een professioneel podium wanen, en buiten in de kiosk een tweede podium met wat rustigere acts zoals singer-songwriters. Het zorgt tussen 13.30 en 23.00 uur voor een doorlopend muzikaal programma in het centrum van Liempde waar jaarlijks tegen de duizend bezoekers op af komen. Ook voor de kinderen is er voldoende te beleven met een springkussen, ballonnenclown en draai- en zweefmolen.

Vorig jaar, tijdens de tiende editie van Limuscene, zwaaide toenmalig voorzitter en programmeur Charles van Liempd af. Of beter gezegd: hij deed een stapje terug, want als vrijwilliger is hij ook dit jaar bij het festival betrokken. In zijn plaats kwamen dochter Evi als voorzitter en Kasper van de Langenberg, Henny van den Boom en William van Houtum voor de programmering. Wij spraken Van de Langenberg, Van Houtum en commissaris en vrijwilligerscoördinator Levi van den Bogaard in de week voorafgaand aan de elfde editie van het festival.

Nee, Charles heeft zich écht niet bemoeid met de programmering van het festival, vertelt Levi als hem ernaar gevraagd wordt. Hij stuurde zo nu en dan suggesties door naar het drietal programmeurs, maar bemoeizuchtig was hij niet. "Hij heeft zichzelf op een bepaald moment zelfs uit onze organisatie-groepsapp verwijderd. Dat was wel een 'moment'", lacht Van den Bogaard, die vol lof is over 'Mr. Limuscene', zoals Charles als geestesvader van het evenement intern genoemd wordt. "Dat heeft hij echt goed gedaan."

De programmeurs die Van Liempd opvolgden zijn niet zonder enig bravoure, zo blijkt al snel. Van de Langenberg legt uit dat het hem eigenlijk wel meeviel om het programma dicht te krijgen. Kasper: "We hebben dit jaar als doel zoveel mogelijk verschillende genres aan te bieden, anders hadden we het programma waarschijnlijk al wat sneller rond gekregen." Van Houtum knikt instemmend. Die variatie aan genres kan het festival dit jaar brengen. Met MiRco en de Wijze Mannen is een heuse Nederpopband vastgelegd en ook funk en jazz (The Dutch Jamiroquai), garage (Shaemless) en zelfs hiphop (Jelle Verse) zijn vertegenwoordigd.

Wat echter wel altijd hetzelfde blijft, is dat de afsluiter van het festival een coverband is die het festival met een klapper laat uitgaan. Ditmaal is de afsluiter gevonden in de rockband Barracuda, in 2014 nog winnaar van de European Battle of the Coverbands. "We hebben altijd eigenlijk wel goede afsluiters gehad", blikt Levi terug. "We willen de energie gedurende de hele middag en avond echt opbouwen", wijst Kasper op het programma. "Om dit te bereiken hebben we aan het einde van de middag een voltallige band als opstap naar het avondprogramma in de tent geprogrammeerd op het Kiosk-podium: Cowboy Vinex."

Een andere kleine verbetering is te vinden bij de toiletten, waar dit jaar voor het eerst een toiletjuffrouw aanwezig is. Ook op het gebied van licht en geluid kent het festival een kleine 'upgrade': er wordt dit jaar een videoregistratie gemaakt voor een heuse 'aftermovie'. En de site is ook wat duidelijker en completer geworden. Zo wordt het festival door de jaren heen stapje voor stapje opgebouwd met een grotere tent, beter licht of beter geluid. Die geluidsapparatuur wordt al vanaf het begin verzorgd door Boxtelaar Harry Hobbelen, die zijn bedrijf in Liempde gevestigd heeft. Limuscene kan inmiddels bouwen op een vaste groep van zo'n dertig vrijwilligers die zich gedurende de dag inzetten voor of achter de schermen. "Zonder hen kunnen we niets", zegt Van den Bogaard dankbaar. En dankzij de inzet van vrijwilligers kan het festival gratis toegankelijk en de drank betaalbaar blijven. Het is een belangrijke bijdrage aan het succes van Limuscene.

Limuscene vindt komende zondag, 9 juni, plaats in het Concordiapark in Liempde. Het gratis toegankelijke festival start om 13.30 uur en duurt tot middernacht. Kijk voor het volledige programma, maar ook voor beeld- en geluidfragmenten van de verschillende bands die op het festival spelen op www.limuscene.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>