Logo mooiboxtel.nl
Laat de aanleg van de fietstunnel in het PHS-project langer op zich wachten door de uitspraak? Niemand die het op dit moment kan zeggen.   | Fotonummer: a76d21
Laat de aanleg van de fietstunnel in het PHS-project langer op zich wachten door de uitspraak? Niemand die het op dit moment kan zeggen. (Foto: ProRail)
PHS

Boxtel mogelijk nog maanden in onzekerheid over PHS dankzij stikstofuitspraak

Boxtel - Onze gemeente zit mogelijk nog maanden in onzekerheid over de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), een belangrijk onderdeel van het PHS-maatregelenpakket. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land.

De uitspraak van vorige week ging over de zogeheten Programmatische Aanpak Stikstof, ofwel PAS. Na een lange periode van onduidelijkheid verklaarde de Raad van State (RvS) de Nederlandse wetgeving op dit gebied in strijd met Europese wetgeving. De Nederlandse wet bood tot de uitspraak de mogelijkheid om voorafgaand aan de realisatie van stikstofbeperkende maatregelen voor natuurgebieden hier al rekening mee te houden in de aanleg van bijvoorbeeld wegen of andere projecten die een negatief effect hebben op de stikstofuitstoot in deze gebieden. De bestuursrechter legde de zaak voor aan het Europese Hof en concludeert nu uit die uitspraak dat Nederland de Europese regels niet goed uitlegt. Daarom steekt de RvS een stokje voor de huidige aanpak.

Dat dit grote gevolgen heeft voor zo'n 180 verschillende verkeersprojecten door het hele land, geven zowel de RvS als de gemeente Boxtel direct toe. Hóe groot is echter op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Tegelijkertijd beraden gemeenten zoals de onze, maar ook Provincie en Rijk zich op mogelijke oplossingen. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de uitrol van het maatregelenpakket PHS, zo laat ook een woordvoerder van de gemeente weten: "Welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het maatregelenpakket PHS Boxtel, zoals de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is op dit moment dus nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat deze uitspraak van invloed zal zijn op de voortgang van de bestemmingsplanprocedure."

Duidelijkheid over de gevolgen van de uitspraak laat echter nog wel enige tijd op zich wachten, omdat in afwachting tot de uitspraak van 29 mei de RvS honderden zaken heeft aangehouden totdat vanuit Europa duidelijkheid kwam over of de Nederlandse stikstofwetgeving wel in orde was. Die worden de komende maanden allen behandeld. Boxtel verwacht daarom nog maanden af te moeten wachten: "Echte duidelijkheid over de consequenties komt er pas op het moment dat de Raad van State het bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) behandelt. De verwachting is dat dit nog drie tot vier maanden duurt."

Om die tijd niet verloren te laten gaan worden alvast de nodige maatregelen getroffen om straks als het PHS-project uiteindelijk ook groen licht krijgt van de RvS met zo min mogelijk vertraging te kunnen starten met de werkzaamheden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>