Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: bc2531
Foto: Ruud van Casteren

Open dag de Kleuskes

Bij de open dag van De Kleuskes lijkt de tijd wel stil te staan

Liempde - Aan de Oude Dijk 19-21 in Liempde ligt het woonerf van de boerderij van 'Kinderen Van der Velden', ook wel bekend als De Kleuskes. Op de zolder van de boerderij bevindt zich het museum van de Stichting Kèk Liemt, waar de rijke historie van Liempde wordt getoond, maar zondag tijdens de open dag van het gehele pand bleek de historie overal nog voelbaar te zijn.

Toen de laatste telg van de familie Van der Velden in 1982 stierf, werd de boerderij geschonken aan de Liempdse gemeenschap en ondergebracht in een eigen Stichting. Deze zorgt ervoor dat alles bij het oude en goed onderhouden blijft. Dat blijkt: als bezoekers de achterkant van het woonhuis betreden wanen zij zich terug in het begin van de negentiende eeuw. De tijd heeft er echt stilgestaan, de kleding ligt keurig opgestapeld in de goeikamer en je kunt zo in de bedstee kruipen.

De huidige huurder, Gerard de Leest, woont er al 35 jaar. Hij toont bezoekers met trots zijn grote groentetuin, waar eveneens de tijd de afgelopen 130 jaar stil lijkt te hebben gestaan. Hij verbouwt de groente niet voor hem alleen, maar ook de Voedselbank, buren en familie weten hem te vinden.
De Leest is niet de enige huurder van het gemeentelijk monument. Ook Beugelclub 'De Kleuskes' (opgericht in 1985) huurt en gebruikt de stal en de deel van de boerderij. In Nederland zijn er meer dan vijftig Beugelclubs waarvan er zes in Brabant liggen.

Op de zolder van de boerderij bevindt zich het museum van Kèk Liemt. De geschiedenis van Liempde is daar in één oogopslag te zien; een schoolbankje, klompenmakergereedschap, klompen, poffers, memorabilia uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en drie flessen zeer oude wijn die ooit achter een altaar uit de kerk tevoorschijn kwamen. Maar eigenlijk is de gehele boerderij één brok Liempdse geschiedenis.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>