Logo mooiboxtel.nl
Roy Bergman aan kop in IAME X30 Senioren C015016   | Fotonummer: 9e1023
Roy Bergman aan kop in IAME X30 Senioren C015016 (Foto: RaceXpress.nl)

Liempdse Roy Bergman laat zich in eerste seizoen IAME al voorin zien: P3!

Roy Bergman laat zich in eerste seizoen IAME al voorin zien: P3!

VENRAY – Derde in het dagklassement op een nieuw circuit in een voor hem nog nieuwe kart, op zondag 19 mei. Roy Bergman kende een uitstekend weekeinde in Venray tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap. De zestienjarige karter uit Liempde werd in de IAME X30 Senioren-competitie eerste, derde en vierde in de respectievelijke manches en toonde daarmee aan dat hij in zijn eerste jaar in een IAME-kart meteen vooraan kan meedoen.

"Ik ben er heel blij mee", zei Roy opgetogen. "Ik heb hiervoor altijd Rotax Max gereden. Dat ik dan in mijn eerste jaar in een IAME-klasse er zo vooraan bijzit, had ik echt niet verwacht. Zeker niet na de kwalificatie." Daarin was de talentvolle Brabander tiende geworden. Dat betekende dat hem dus veel werk stond te wachten tijdens de races om nog vooraan te eindigen. Alhoewel dat tijdens de eerste race wel bleek mee te vallen.

"In de eerste manche reed ik van tien naar één. Ik heb daarbij wel redelijk wat geluk gehad", legde hij uit. "Tijdens de start raakten een aantal jongens voor me elkaar. Daarna kon ik er nog net omheen sturen en lag ik eerste. Daarna was het een kwestie van de race uitrijden. Ik was natuurlijk blij dat ik de hele tijd op de eerste plek reed, maar je bent natuurlijk pas echt blij als de finishvlag is gevallen."

Ook in de twee races erna liet Roy zien dat hij de snelheid om voorin mee te strijden. Hoewel hij dan geen eerste meer werd, maakten zijn derde en vierde plaats duidelijk dat het wel snor zat met zijn snelheid. Hij bekende dat het moeilijke races waren geweest. "Dit kampioenschap heeft wel een iets hoger niveau dan wat ik gewend was. De rijders zitten veel dichter bij elkaar. De top tien rijdt binnen drie tiende van een seconde en de eerste 24 zitten binnen een seconde van elkaar. Dat zegt genoeg."

Dat het een voor hem nog nieuw circuit was, deerde Roy overigens niet. "Ik was er van tevoren een paar keer wezen trainen. Het is een technische baan. Hij is ander dan de meeste banen. Ik vind hem daardoor leuker dan de meeste circuits."

Roy begon op zijn tiende met karten. Zo gek was dat niet, want zijn vader deed aan autocross. De liefhebberij voor motorische sporten runs in the family, zogezegd. "In mijn familie werd er altijd wel iets met autosport gedaan. Toen ik klein was, reed ik al op een quad. Op een gegeven moment moest ik kiezen tussen overstappen op een grotere quad of een crossmotor. Maar ik koos uiteindelijk voor een kart. Ik zag ze altijd rijden op De Landsard als ik daar met mijn quad op het motorcrosscircuit trainde. Karten leek me leuker. De snelheid ligt hoger, dat sprak me aan."

Zijn doel voor dit seizoen is in de top tien eindigen in het GK4-kampioenschap. Dat lijkt, zeker na afgelopen weekeinde, wel te gaan lukken. "Het gaat beter dan verwacht. Nu hoop ik natuurlijk dat het de volgende keer weer zo goed gaat!"

Roy Bergman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Autoschade Vught.

Tekst:Erwin Blatter

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>