Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 9e40cf
Foto: Jordi de Bruijn / Persburo Sander van Gils

Burgemeester geeft geen inzage in besluitvorming bezette boerderij Brede Heide

Boxtel - "Die informatie mag ik niet met u delen." Met dit antwoord van burgemeester Fons Naterop op vragen naar het besluitvormingsproces inzake de bezetting van de varkensboerderij op de Brede Heide moet oppositiepartij BALANS het doen. Volgens Naterop is een reconstructie van de communicatie die op 13 mei, tijdens de bezetting van de varkenshouder door meer dan honderd activisten van Meat the Victims tussen politie (loco)burgemeester en de gebiedsofficier is geweest vertrouwelijk en is openheid daarover schadelijk voor 'het openbaar belang'.

BALANS stelde, evenals de fracties van CDA en VVD direct na de bezetting vragen over de in hun ogen stroperige besluitvorming tijdens en na de bezetting van de varkenshouderij. Om meer inzicht te krijgen in het besluitvormingsproces vroeg BALANS naar specifieke momenten waarop besluitvorming heeft plaatsgevonden. Die wil de burgemeester dus niet geven.

Toch hult Naterop zich niet volledig in nevelen: "In het algemeen kan ik u echter verzekeren dat de besluitvorming in de gezagsdriehoek goed afgewogen is, rekening houdend met wet en regelgeving én de vele belangen die speelden tijdens en na het incident." Ook uit de antwoorden aan CDA en VVD blijkt dat met name de afweging waarbij zowel de opsporing van strafbare feiten, het belang van de boer en het welzijn van zijn dieren centraal stond veel tijd in beslag nam. Iets wat Naterop overigens zelf ook aangeeft: "Het heeft de nodige tijd gekost, maar een goede voorbereiding en zorgvuldig handelen zijn voortdurend ons uitgangspunt geweest."

Verder hekelt BALANS de communicatie met de gemeenteraad, die pas op 14 mei plaatsvond. Naterop reageert daarop door aan te geven dat dit de standaardprocedure is: "In een situatie als deze worden besluiten genomen in een gezagsdriehoek met de politie en het OM. Prioriteit daarbij is de openbare orde. Verantwoording aan de raad vindt daarom altijd achteraf plaats en nooit tijdens het incident." Hij wijst daarbij ook op de controlerende rol die de gemeenteraad heeft: "Dit past ook bij het toetsende karakter dat een gemeenteraad heeft." Op 14 mei werd de raad bijgepraat in vier aparte sessies.

Ook voor komende raadsvergadering, dinsdag 28 mei, staat de stalbezetting weer op de politieke agenda. Het is waarschijnlijk dat de kwestie ook dan de politieke gemoederen flink zal verhitten in Boxtel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>