Logo mooiboxtel.nl
De nieuwe Markt werd in december opgeleverd. Maar wat de kosten daarvan precies bedroegen is volgens de Rekenkamercommissie lastig te achterhalen.   | Fotonummer: 1bfd12
De nieuwe Markt werd in december opgeleverd. Maar wat de kosten daarvan precies bedroegen is volgens de Rekenkamercommissie lastig te achterhalen. (Foto: Sander van Kasteren)

Nieuwe Markt minder duur dan verwacht, maar hoeveel minder is onduidelijk

Boxtel – De renovatie van de Markt in Boxtel is goedkoper uitgevallen dan verwacht. Dat blijkt uit een onlangs openbaar gemaakt rapport van de Rekenkamercommissie. Hoewel de cijfers in eerste instantie anders doen vermoeden – de Rekenkamer gebruikt een andere rekenmethode dan de gemeente – zijn de kosten van de werkzaamheden onder de begrote 2 miljoen euro gebleven. Maar hoeveel precies, dat blijft vooralsnog onduidelijk.

Ruim 2,2 miljoen euro. Dat is wat de nieuwe Boxtelse Markt volgens de Rekenkamercommissie heeft gekost. Dit valt te lezen in het onlangs verschenen rapport 'Inspiratie… Koersvastheid… Samenhang - Onderzoek Centrumontwikkeling Boxtel'. Het bedrag is fors meer dan de in eerste instantie geraamde 1,2 miljoen euro, alle bezuinigingen zoals het tóch maar niet vervangen van de platanen voor valse Christusdoorns, ten spijt.

Toch is dat een vertekend beeld zo laat de gemeente na navraag weten. De Rekenkamer heeft namelijk het project STA-P, dat in 2015 werd afgerond, óók bij de kosten inbegrepen. De kosten van dat project bedroegen zo'n vijf ton, aldus de gemeente. Dat zou dus betekenen dat de renovatie van de Markt voor zo'n 1,7 miljoen euro geklaard is. Nog steeds meer dan de initieel geraamde 1,2 miljoen euro, maar minder dramatisch dan een kostenplaatje van ruim boven de 2 miljoen, waar het Marktplan eind 2017 op af koerste. Én de totale kosten van de nieuwe Markt zijn binnen de begroting van 2 miljoen euro gebleven.

Ook over de kosten van project STA-P valt overigens te twisten. Nergens in de jaarrekeningen is deze kostenpost van zo'n 5 ton terug te vinden. Er is weliswaar een bedrag van ruim 6,5 ton voor 'Herinrichting en Herstraten Burgakker' opgenomen, maar nergens wordt specifiek genoemd welk deel daarvan voor STA-P gebruikt is. En daarin schuilt hem ook meteen de kritiek van de Rekenkamercommissie in het rapport: de kosten voor de herinrichting van het centrum zijn lastig te doorgronden. "Er is in het verleden geen meerjarenbegroting voor het centrum gemaakt. Ook een compleet totaaloverzicht is moeilijk te reconstrueren, gelet op de wijze van boeken en toedeling van kosten", stelt de commissie.

De commissie zelf becijfert het totale kostenplaatje voor wat betreft de werkzaamheden aan het centrum op ruim 4,8 miljoen euro voor de periode vanaf 2012 tot en met eind 2018. Het rapport wordt dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering behandeld.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>