Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 54264b
Foto: Jordi de Bruijn / Persburo Sander van Gils

Bezetting boerderij krijgt nog lange nasleep

Boxtel - De bezetting van de varkenshouderij aan de Brede Heide in Boxtel krijgt naar verwachting nog een lange nasleep. Zo ligt er een verzoek tot het openbaren van inspectierapporten van het bedrijf, ingediend door de organisatie Animal Rights en is er kritiek op het politieoptreden ten tijde van de bezetting. Inmiddels heeft de boer, Jeroen van Sleuwen, slapeloze nachten overgehouden aan het voorval. Hij liet dat weten in een schriftelijke verklaring die werd voorgelezen in de uitzending van het tv-programma Pauw vorige week woensdag.

De varkensboerderij werd op maandag 13 mei binnengedrongen door ruim honderd dierenrechtenactivisten. Hun woordvoerder gaf toen aan dat het om een willekeurig gekozen varkenshouder ging. Het bedrijf is in handen van een telg uit de varkenshoudersfamilie Van Sleuwen. Die naam dook de afgelopen jaren meermaals op in de media, de varkensstal in Haaren waar het afgelopen jaar ruim 1.200 varkens stikten, was bijvoorbeeld ook in handen van de familie. Vanwege onder meer dit dossier heeft dierenrechtenorganisatie Animal Rights de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om inzage te geven in inspectierapporten van het bedrijf door middel van een zogeheten Wob-verzoek.

Woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights laat weten zich normaal gesproken niet te richten op individuele boeren, maar in het geval van 'groot-industriëlen' als Van Sleuwen een uitzondering te maken. Met het Wob-verzoek hoopt de dierenrechtenactivist de aandacht af te leiden van boze boeren, activisten en het politieoptreden en de focus te verleggen naar waar het eigenlijk mee begon: dierenleed. Animal Rights vermoedt dat er bij de 'varkensdynastie', zoals de Van Sleuwens worden genoemd, wel meer gaande is dan dat zij enkel een slachtoffer zijn van de dierenrechtenactivisten. Het zal naar verwachting nog wel enige tijd duren voor Animal Rights een antwoord krijgt op de vraag of het bedrijf al dan niet in overtreding was.

Diezelfde NVWA wilde nog niet ingaan op uitspraken van Wim Bens, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Hij vertelde diverse media dat de varkens mogelijk geruimd moeten worden, omdat de dieren in aanraking gekomen kunnen zijn met ziekten die de demonstranten met zich mee hebben kunnen nemen. NVWA-woordvoerder Paula de Jonge laat weten dat ruiming op dit moment helemaal niet aan de orde is. "De komende drie weken zullen specialisten van de NVWA en de Gezondheidsdienst voor Dieren in overleg met de dierenarts van het bedrijf, de varkenshouderij regelmatig bezoeken, monitoren en indien nodig monsters nemen voor onderzoek", voegt zij daaraan toe.

Farmers Defence Force

Naar aanleiding van de bezetting van zijn boerderij liet de Boxtelse varkensboer Jeroen van Sleuwen in een statement dat hij liet voorlezen in het programma Pauw weten dat de hele situatie veel indruk heeft gemaakt op hem en zijn gezin. Hij heeft er slapeloze nachten van gehad, zo las presentator Jeroen Pauw in de uitzending voor. Wat de boer nu vooral wil is met rust gelaten worden om zijn normale leven weer op te pakken, zo liet hij de afgelopen week via diverse kanalen weten.

De familie Van Sleuwen kon op veel bijval rekenen. Al tijdens de bezetting kwamen boeren die zich solidair verklaarden naar Boxtel om een tegendemonstratie te houden. Maar ook achteraf zetten boeren acties op poten om te laten weten dat zij de bezetting van een boerderij veel te ver vinden gaan. Zo was er het afgelopen weekend een actie bij Steenwijk, waarbij ruim honderd boeren hun trekkers zo parkeerden dat vanuit de lucht de hashtag #DoesNormaal te lezen viel. Het is een actie met een knipoog om radicalisatie van dierenactivisme tegen te gaan.

Ook in de Tweede Kamer was het dierenactivisme onderwerp van gesprek en werden verschillende vragen gesteld over de bezetting van de boerderij. Daarop zegde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag toe sneller en in samenwerking met de LTO en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) op te treden tegen dierenextremisme. Hij spreekt van 'extremisme' zodra activisten willens en wetens de wet overtreden. Daarnaast laat de minister weten dat ook in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland uitgebreid aandacht is voor radicalisering, waar dit soort bezettingen volgens Grapperhaus ook deel van uitmaakt.

In Boxtel vraagt eigenlijk de gehele oppositie zich af waarom het tien uur moest duren voordat de activisten door de ME uit de stallen werden gezet. Daarnaast wordt de afkeuring uitgesproken voor de manier waarop de activisten in Boxtel hun punt probeerden te maken. Die afkeur werd ook uitgesproken door Wakker Dier, dat zelf ook met enige regelmaat stevige acties op poten zet. De bezetting is echter een stap te ver, zo blijkt ook uit een reactie van deze organisatie op Twitter: "Wij keuren de actie in Boxtel af. Deze actie levert slechts ellende op. Bovendien kan deze ene boer het systeem niet veranderen. Wij spreken daarom de supermarkten aan, want door hun focus op lage prijzen staan zij dierenwelzijnsverbeteringen in de weg."

Direct volgend op de bezetting in Boxtel werd de afgelopen week de Facebookgroep 'Farmers Defence Force' opgericht, zodat boeren zich snel kunnen organiseren in het geval er weer een bezetting komt. Hoewel de groep benadrukt dat geweld in welke vorm dan ook niet getolereerd wordt, volgt ook de politie deze initiatieven met belangstelling. Een woordvoerder laat weten niet over deze specifieke groep te kunnen uitweiden, maar geeft aan in het algemeen de sociale media goed in de gaten te houden.

Politieoptreden

Wat ook nog een staartje krijgt, is het optreden van de politie tijdens de bezetting. Niet alleen is er vanuit verschillende kringen kritiek op het feit dat het tien uur moest duren voordat de ME de demonstratie beëindigde, maar ook de media zijn niet te spreken over de manier waarop journalisten door de politie werden benaderd. Onder meer Brabants Dagblad schreef er een verontwaardigde brief over aan de korpsleiding. Hoofdredacteur Lucas van Houtert legt uit dat zijn verslaggevers de situatie niet van alle kanten konden belichten, omdat zij toen er een door de boeren georganiseerde tegendemonstratie op poten werd gezet het persvak bij de dierenrechtenactivisten niet mochten verlaten. Ook waren enkele agenten volgens de hoofdredacteur ronduit intimiderend door te schreeuwen tegen verslaggevers.

Van Houtert bestempelt de brief die hij de politie schreef als een op zichzelf staande zaak. Wel ziet hij al een langere tijd de moeite die agenten op locatie hebben om op een juiste manier om te gaan met de pers. "Wat ons ook een doorn in het oog was, was dat er de hele dag geen politievoorlichting was", vervolgt de hoofdredacteur. "Waar agenten lang niet altijd bereid zijn te vertellen, zijn wij afhankelijk van voorlichters. Op het moment dat die niet ter plaatse zijn, hebben ze te weinig kennis en kun je ze te moeilijk aanspreken. En er is ook nog eens geen persalarm afgegeven voor deze zaak, wat tegen de afspraak in is." Dat laatste gebeurt volgens de hoofdredacteur wel vaker. Ook deze krant kan dat beamen.

De politie laat weten de klachten serieus te nemen en er zorgvuldig onderzoek naar te doen, zoals dat bij iedere klacht gebeurt. Van Houtert liet tegenover deze krant weten nog geen formele reactie van de politie te hebben ontvangen. Hij wacht die dan ook met belangstelling af.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>