Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 190d2c

Tien maanden celstraf en schadevergoeding voor BHC-docent die ontucht met leerlinge pleegde

Boxtel - De toen 28-jarige docent die afgelopen zomer werd ontslagen van het Baanderherencollege vanwege ontucht met een 15-jarige leerlinge gaat de cel in. Hij kreeg een celstraf van 10 maanden opgelegd, waarvan acht voorwaardelijk. Daarnaast wordt hem 1.622,99 euro schadevergoeding opgelegd, plus het betalen van de proceskosten.

In juni 2018 kwam de relatie tussen de docent en zijn leerlinge uit, wat leidde tot een vechtpartij op de school. Niet veel later werd de docent ontslagen door zijn werkgever. Een onderzoek toonde toen aan dat de 15-jarige leerlinge het enige slachtoffer was van de docent.

Hoewel ook de rechter in Den Bosch in de uitspraak van deze week constateert dat het meisje niet tegen haar wil een seksuele relatie met de docent aanging, wordt wel gewezen op de gezagsrelatie die de economiedocent met haar had. De rechter neemt het de voormalig docent niet alleen kwalijk dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht, maar verwijt hem ook zijn positie als vertrouwenspersoon niet in acht te hebben genomen: "Het feit dat de verdachte zijn persoonlijke problemen inbrengt in een gesprek met een leerlinge die vanwege haar onzekerheid contact zoekt met een vertrouwenspersoon is uiterst onprofessioneel." Daarnaast heeft de dader een app op de telefoon van het meisje geïnstalleerd waardoor haar ouders niet haar echte locatie konden volgen. Het meisje werd vervolgens onder druk gezet de relatie geheim te houden.

Ook na het uitlekken van de relatie heeft de docent herhaaldelijk ontkend dat er seksueel contact tussen hem en het slachtoffer is geweest, waardoor een voor het slachtoffer zeer onprettig onderzoek daarvoor bewijzen moest opleveren. Dit rekent de rechter hem zwaar aan.

De rechter vindt, ondanks de in de ogen van de rechtbank oprechte spijtbetuiging van de oud-docent en het feit dat deze nooit meer zijn voormalig beroep zal kunnen uitoefenen, vanwege de ernst van diens handelingen de enige passende straf daarom dan ook een celstraf, zo is te lezen in het vonnis. De man moet daarnaast de proceskosten en een bedrag van ruim 1.600 euro aan schadevergoeding betalen aan het meisje. Gedurende zijn proeftijd van twee jaar moet hij zich onder toezicht van reclassering laten stellen en meewerken aan therapie voor wat in de uitspraak wordt bestempeld als 'beperkte weerbaarheid en coping'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>