Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 58ae15
Foto: Jan van der Steen

Boxtelse Inge van Oers (13) zamelt geld in bij in ALS Lenteloop

Boxtel - De 13-jarige Inge van Oers uit Boxtel rent op maandag 10 juni mee in de ALS Lenteloop in Bilthoven. Zoals de naam al aangeeft is de sponsorloop bedoeld om geld in te zamelen voor de behandeling van de spier-/zenuwziekte ALS.

Van Oers laat in haar e-mail naar deze krant weten dat er haar veel aan gelegen is de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) onder controle te krijgen. Ze heeft het verloop van deze slopende ziekte helaas zelf van dichtbij meegemaakt; haar oma overleed in juli vorig jaar aan ALS. De Boxtelse legt in haar e-mail ook haarfijn uit dat de ziekte ervoor zorgt dat alle spieren in het lichaam die je bewust kunt controleren op den duur uitvallen, doordat zenuwen die de spieren aansturen worden aangetast. Dit zorgt er, in tegenstelling tot wat velen denken, dus niet voor dat de hartspier het begeeft, maar dat het lichaam zo zwak wordt dat ademhalen op termijn niet meer mogelijk is. Dat is precies wat met de oma van Inge gebeurde.

Een exacte veroorzaker van de ziekte is op dit moment nog niet aan te wijzen. Ook bestaat er nog geen medicijn dat de levensduur daadwerkelijk verlengt. Nu is die maximaal zo'n vijf jaar na het moment van vaststellen van de diagnose ALS. Er is dus nog flink wat onderzoek naar de ziekte nodig en dat is duur en in de regel tijdrovend.

De ALS Lenteloop is een actie waarbij hardlopers en wandelaars diverse afstanden kunnen afleggen onder het motto 'samen leven, samen lopen'. De deelnemers laten zich sponsoren om geld te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar en medicatie voor ALS. Het doel is de oorzaak van ALS te vinden en daarmee beter te kunnen zoeken naar behandelwijzen.

Om haar oma te eren en ervoor te zorgen dat in de toekomst niemand meer hoeft te sterven aan de ziekte zal Inge op 10 juni een afstand van 5 kilometer rennen in Bilthoven. Inmiddels is al een behoorlijk bedrag ingezameld, maar ook via deze krant is ze op zoek naar donateurs. De 2-havo leerlinge hoopt minimaal 500 euro in te zamelen in aanloop naar de sponsorloop.

Wil je Inge ook sponsoren? Dat kan via haar actiepagina. Via deze link is ook meer informatie te vinden over de Lenteloop.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>