Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 881efe
Foto: Jordi de Bruijn / Persburo Sander van Gils

77 aanhoudingen na bezetting Boxtelse varkenshouderij door dierenactivisten

*UPDATE 15-5* Boxtel - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag laten weten dat er 77 aanhoudingen zijn verricht naar aanleiding van de demonstratie van gisteren, waarbij ruim honderd dierenrechtenactivisten een varkenshouderij binnendrongen. Onder de aangehouden personen zijn 76 demonstranten en is één tegendemonstrant, die een politieauto had vernield.

De demonstranten werden aangehouden voor het niet kunnen of willen tonen van hun identiteitspapieren (12) en wegens lokaalvredebreuk (64). De actievoerders komen deels uit Nederland, maar ook uit diverse Europese landen zoals Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden, aldus het Openbaar Ministerie. Alle aangehouden verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Daarnaast is van de overige demonstranten de identiteit vastgelegd zodat het OM kan overgaan tot passende maatregelen. De tegendemontrant werd aangehouden voor het vernielen van een politievoertuig.

De recherche is een onderzoek gestart naar de vernieling van de toegangsdeur van een stal en naar de vernieling en brandstichting van enkele auto's van dierenactivisten. De actievoerders beroepen zich nagenoeg allen op hun zwijgrecht en een groot aantal wil zich niet identificeren, dat maakt het recherchewerk gecompliceerd. Er zijn enkele tientallen rechercheurs alsmede een aantal Officieren van Justitie betrokken bij de afhandeling van de aanhoudingen en de aanvullende onderzoeken. Daarbij is ook beeldmateriaal veiliggesteld dat door de activisten en tegendemonstranten online is gezet.

Maandagmiddag kwam kort voor 13.00 uur een melding binnen dat een grote groep dierenactivisten een varkenshouderij was binnengedrongen en zou bezetten. Later op de dag kwamen ook tegendemonstranten naar de locatie om hun ongenoegen te uiten. Gemeente, OM en politie hebben een constructieve oplossing gezocht om de bezetting te beëindigen. Belangrijke voorwaarde daarbij was dat de risico's voor welzijn van mens en dier beperkt bleven. Daarnaast zouden de activisten die verdacht worden van strafbare feiten, aangehouden, dan wel geverbaliseerd worden. "Vanzelfsprekend bleef het uitgangspunt dat het onacceptabel is dat mensen binnendringen bij burgers en een bedrijf bezet houden". laat het OM in haar verklaring weten.

Inmiddels zijn alle aangehouden dierenactivisten weer op vrije voeten. Van hen moeten zich 64 in augustus tijdens twee speciale zittingsdagen voor de rechtbank verantwoorden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>