Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: b59534
Foto: Sander van Kasteren

Wethouder tevreden over huurdeal park Stapelen: 'Er alleen al een tuinman neerzetten kost 60.000 euro'

Boxtel - De gemeente heeft de best mogelijke deal gesloten met de eigenaars van Kasteel Stapelen. Die mening is in ieder geval wethouder Peter van de Wiel toebedeeld. Hij wist daarvan alleen oppositiepartij BALANS niet te overtuigen.

De gemeente maakte begin deze maand bekend het park van Kasteel Stapelen te gaan huren voor algemeen gebruik. Kosten daarvan bedragen 60.000 euro per jaar. Hoewel de getekende overeenkomst formeel gezien een huurcontract is, kan die volgens wethouder Van de Wiel beter gezien worden als een onkostenvergoeding voor het onderhoud van het kasteelpark. En daarmee heeft de gemeente in de ogen van de wethouder de best mogelijke deal gesloten. "Als je er alleen al een tuinman neerzet ben je aan uurkosten dat bedrag al kwijt." Bovendien kan Boxtel nu aan de slag met uitvoer van het programma Landschappen van Allure, waarmee het kasteelpark en het gebied daaromheen een flinke impuls moet krijgen. Volgens Van de Wiel lokt uitvoering toeristen en kan het kasteel zo ook beter op de centrumplannen rond Boxtel Binnen de Bruggen worden aangesloten om zo ook het centrum meer te laten bruisen. 

Van de Wiel wilde daarom ook niet meegaan in de redenatie van oppositiepartij BALANS. Fractieleider Mariëlle van Alphen was namelijk van mening dat de enige partij die goed onderhandeld had over de deal de kasteelheren zijn. Zij verhuren hun park namelijk onder een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste de ontwikkeling van koopappartementen is op het perceel aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45. Deze grond was tot dinsdag in handen van de Paters Assumptionisten die eerder ook het kasteel bevolkten, maar in de huurovereenkomst met de gemeente stelden de nieuwe kasteelheren de voorwaarde dat zij die grond vóór 8 mei, vandaag dus, verworven moesten hebben. "Goed onderhandeld", aldus Van Alphen, "Maar dan wel door de kasteeleigenaars."

De mening werd niet gedeeld door een meerderheid in de gemeenteraad. De meeste partijen zijn het met Van de Wiel eens dat een goede deal is gesloten. Immers, zo gaf de wethouder aan, als de gemeente het park had gekocht, had dat een flinke hap uit de toch al onder druk staande begroting genomen en ook in dat geval kent het onderhoud van het park nog onderhoudskosten. Wel waren er vanuit de gemeenteraad nog vragen over de financiële gevolgen van de huur van het park op de langere termijn. Want wat betekent bijvoorbeeld de uitvoering van het programma Landschappen van Allure op het landgoed voor de gemeentelijke schatkist? En wat gebeurt er als de kasteelheer na afloop van de huurovereenkomst met de gemeente besluit het park te sluiten voor publiek?

Van de Wiel is daar niet zo bang voor. Goed, ook hij kan niet in de toekomst kijken, maar volgens hem zijn de financiële risico's voor de gemeente beperkt. Bovendien moet hij, mocht de gemeente toch nog tegen onverwachte kosten aanlopen, met een dekkingsvoorstel bij de gemeenteraad komen. Maar volgens de wethouder betekent uitvoering van Landschappen van Allure zo'n waardevermeerdering voor het park dat de eigenaar het tegen die tijd wel uit zijn hoofd zal laten het park uit het plan te onttrekken.

Hij wist de raad te overtuigen. Die stemde dinsdag dan ook in meerderheid in met de huurovereenkomst.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>