Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: b9bd07
Foto: Gemeente Boxtel

Onderzoeksrapport Kardol: Overlevingskans COOP Liempde 'nihil' na uitbreiding Jumbo

Boxtel - Ook een nieuw rapport van onderzoeksbureau Kardol toont aan dat de uitbreiding van de Jumbo-supermarkt in Winkelcentrum Oosterhof op termijn tot de sluiting van de COOP-supermarkt in Liempde leidt. Daarmee sluiten de uitkomsten aan op een eerder onderzoek van Bureau Stedelijke Planning dat de COOP in Liempde ook ten dode opschreef als de uitbreiding van de Jumbo doorgaat.

Met de renovatie van Winkelcentrum Oosterhof en het vertrek van discounter Aldi naar Fellenoord voorzien de plannen voor het vernieuwde winkelcentrum in een forse uitbreiding voor Jumbo. De Veghelse supermarktketen krijgt, naast een beperkte uitbreiding van de huidige winkel, ook de meters die voorheen verhuurd werden aan Aldi erbij. Kardol en Bureau Stedelijke Planning (BSP) voorzien daardoor problemen, met name voor de COOP-supermarkt in Liempde.

Het onderzoek van Kardol, dat in handen van deze krant is, windt geen doekjes om de toekomst van COOP: "Deze kleinere dorpssupermarkt zal uiteindelijk circa 45 tot 50 procent van de omzet gaan verliezen, waardoor de overlevingskans van deze dorpssupermarkt nihil zal zijn. Het kan namelijk niet anders zijn dat deze dorpssupermarkt snel 'de deuren zal sluiten'." Kardol wijt de te verwachten terugloop in klandizie bij de Liempdse supermarkt aan de wijkoverstijgende functie die Jumbo nu al heeft en die alleen maar groter wordt naar mate de super meer meters krijgt, zo rekent het bureau voor.

Het bureau schat dat de supermarkt nu al 3,9 miljoen euro aan omzet realiseert buiten de wijk Boxtel-Oost. In de toekomstige situatie gaat dit richting de 5 tot 9 miljoen euro, afhankelijk van de uiteindelijke uitbreiding van de super. Een fors bedrag als je bedenkt dat de geschatte totale bestedingen van de Boxtelse supermarktconsumenten tussen 61 (schatting BSP) en 72 (schatting onderzoeksbureau BRO) miljoen per jaar bedragen.

De gemeente, op haar beurt, gaf in de Detailhandel- en horecavisie uit 2015 aan dat zo'n wijkoverstijgende functie niet te voorzien was. Omdat Jumbo nu volgens Kardol al omzet wegtrekt bij andere winkels en supermarkten in Boxtel is de conclusie dat uitbreiding op dit moment onwenselijk is dus ook niet heel vreemd. Het bureau gaat zelfs nog verder en stelt in het rapport dat de maximale klantenbinding van Jumbo met de wijk Oost wel zo'n beetje bereikt is. Daarom zou iedere uitbreiding elders winkelend publiek wegtrekken.

Kind van de rekening is naar verwachting Liempde, waar de COOP zware kappen te verduren krijgt. Verwacht wordt dat deze supermarkt op termijn dan ook verdwijnt en daarbij andere winkels in Liempde met zich meetrekt. Ruim een maand geleden kwam BSP in haar rapport ook al tot deze conclusie.

Volgens Kardol is het daarom nu aan Boxtel om te kiezen voor een 'fijnmazige winkelstructuur' met buurtsupers in Boxtel én Liempde ofwel een 'verregaande eenmalige supermarktuitbreiding die direct leidt tot snelle uitdunning van het winkelaanbod in Boxtel en Liempde'. Het bureau onderstreept dat een oplossing met beide opties niet mogelijk lijkt in onze gemeente.

Om het tij te keren raadt Kardol aan een prioritering aan te brengen in de supermarktontwikkelingen om de markt de mogelijkheid te geven zich aan te passen aan de nieuwe situaties. Als eerste raadt het bureau aan het samenvoegen van de twee huidige Aldi-filialen op Fellenoord te voltooien om daarna de COOP in Liempde met 15 procent uit te breiden. Pas daarna is volgens het onderzoeksbureau ruimte voor de uitbreiding van Jumbo met maximaal 15 procent ten opzichte van de huidige oppervlakte, in plaats van de 46 tot 77 procent die Jumbo er in de huidige schetsen bij krijgt. Oosterhof moet volgens Kardol nog een flinke tijd wachten op de uitbreiding van Jumbo; het bureau raadt aan tussen iedere 'stap' een pauze in te lasten van minimaal twee jaar.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>