Projectontwikkelaar Hurks presenteerde in december het nieuwe ontwerp voor het winkelcentrum.
Projectontwikkelaar Hurks presenteerde in december het nieuwe ontwerp voor het winkelcentrum. Foto: Gemeente Boxtel

Extra onderzoek naar gevolgen renovatieplannen Oosterhof

Algemeen Oosterhof

Boxtel - Bouwbedrijf Hurks laat op verzoek van de gemeente onderzoek uitvoeren naar de gevolgen van de uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof op het winkelbestand binnen de gemeente. Dat kon wethouder Eric van den Broek voor een goed gevulde publieke tribune aan de raad mededelen. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de roep om meer onderzoek naar de effecten van de plannen.

Aanleiding voor de ontstane onrust zijn twee rapporten van onderzoeksbureaus BSP en Kardol die erop wijzen dat de huidige uitbreidingsplannen van het winkelcentrum het voortbestaan van COOP Tax in Liempde bedreigen en daarmee de leefbaarheid in Liempde op termijn onder druk zetten. Dat deze onderzoeken een hoop stof deden opwaaien bleek ook dinsdagavond bij de raadsvergadering: maar liefst vijf insprekers meldden zich naar aanleiding van de uitbreiding van Oosterhof.

Namens het Centrummanagement riep voorzitter Luc Broos de gemeente op tot voorzichtigheid. Filipe van den Borne (Ondernemers Centrum Boxtel), Ronald de Jong (Albert Heijn en PLUS Van der Horst) en Jan Tax (COOP Tax) waren meer uitgesproken. Met een uitbreiding van meer dan 15 procent voor Jumbo houdt de gemeente zich volgens hen niet aan haar eigen detailhandelsvisie. "Eerst doet de gemeente haar huiswerk niet met de verhuizing van de Aldi en vervolgens geldt de detailhandelsvisie wel voor ons, maar niet voor de gemeente", doelt De Jong op de 'onwenselijke', maar voor de gemeente niet tegen te houden verhuizing van de twee Boxtelse Aldi's naar Fellenoord. Ook Tax was vanzelfsprekend uitgesproken en vindt dat de gemeente zich voor het karretje van Jumbo laat spannen: "Ook Oosterhof is gebaat bij diverse, kleine ondernemers en niet één grote gele olifant die alles kapot maakt." En dat er veel kapot dreigt te gaan in Liempde, daar is ook inspreker Martien Roestenburg namens SPPiLL bang voor.

De raad deelt de verontruste reacties van de insprekers. Nagenoeg iedere fractie had een of meerdere brieven naar aanleiding van de plannen met het winkelcentrum op de raadsagenda gezet. CDA-raadslid Roel de los Hoyos vroeg zich bijvoorbeeld af waarom de gemeente ervoor heeft gekozen in de plannen af te wijken van de detailhandelsvisie. Dat komt, zo verdedigde wethouder Eric van de Broek dit besluit, omdat een afweging gemaakt moest worden tussen de leefbaarheid in de wijk Oost enerzijds, en vasthouden aan de visie anderzijds. Gekozen is vooralsnog voor het eerste. Vooralsnog, want Van den Broek wijst erop dat het zogeheten principebesluit voor wat betreft de uitbreiding van Jumbo nog niet definitief is. Zowel de gemeente als projectontwikkelaar Hurks kunnen in dit stadium nog afzien van de plannen zoals die er nu liggen.

De wethouder deelde eveneens mede dat er extra onderzoek komt naar de gevolgen van de uitbreiding van Oosterhof op andere winkels binnen de gemeente. Dat was tot nog toe nog niet gedaan. Ook kon hij toezeggenj dat de gemeente de resultaten van het onderzoek uitgebreid zal terugkoppelen met COOP en de gemeenteraad. Hurks laat desgevraagd weten dat inderdaad opdracht gegeven is tot het uitvoeren van aanvullend onderzoek. Zo lang dat loopt wordt verder niet op de zaak ingegaan, laat een woordvoerder weten.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman