Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 3b5779

Boxtel moet toch gewoon 1,9 miljoen extra betalen voor jeugdzorg

Boxtel - Ondanks dat Boxtel heeft geweigerd te tekenen voor de begroting van jeugdzorg bij het regionaal overleg van gemeenten die samen deze zorg inkopen moet onze gemeente wel 1,9 miljoen euro bijbetalen. Ook Haaren en Sint-Michielsgestel weigerden hun akkoord te geven op de nieuwe regionale begroting en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kwam met een noodoproep aan de minister. Daarmee groeit het verzet tegen de decentralisatie van jeugdzorg en GGZ.

Wethouder Eric van den Broek kon de raad dinsdagavond mededelen dat Boxtel, zoals eerder aangekondigd, niet haar handtekening heeft gezet onder de regionale begroting op het gebied van de inkoop van jeugdzorg. Reden voor het niet tekenen is dat Boxtel vindt dat onvoldoende duidelijk is of de 1,9 miljoen die het komend jaar moet worden bijbetaald structureel is of eenmalig. En dat betekent dat eerst de raad erover moet beslissen. Dat zal 28 mei gebeuren. Het weigeren heeft vooral een symbolische functie in het verzet van Boxtel, en dus ook Haaren en Sint-Michielsgestel, tegen de forse extra kosten waarmee gemeenten worden opgezadeld sinds de decentralisatie van jeugdzorg in 2015. Er is vooralsnog immers geen alternatief dan de kosten toch gewoon ophoesten.

Boxtel is wel op zoek naar mogelijkheden om de meerkosten van het Rijk vergoed te krijgen. De post 'jeugdzorg' kon zo hoog oplopen omdat in De La Salle veel specialistische en dure jeugdzorg verleend wordt. Gemeenten hebben de plicht die te financieren, maar omdat op De La Salle ook veel kinderen van buiten onze gemeente verblijven, drukt dat extra op de schatkist. Er wordt weliswaar gewerkt aan een oplossing, maar die gaat pas op zijn vroegst in 2021 in.

De wethouder kon dinsdag melden dat hel overleg tussen gemeente en Koraal Groep, waaronder De La Salle valt, constructief verloopt. Samen lobbyen zij bij het Rijk en in het regionaal overleg om voor Boxtel extra geld los te peuteren. Zo onderzoekt de inkoopregio momenteel of Boxtel onevenredig betaalt. Als dat zo is, kan onze gemeente aanspraak maken op het solidariteitsbeginsel, wat in de praktijk betekent dat andere gemeenten uit de regio bijspringen om de lasten van de Boxtelse zorg op te vangen. Zeker is dit nog allerminst, net zoals eigenlijk alle kostenramingen voor wat betreft jeugdzorg. Ook een Rijkscompensatie is aangevraagd, maar daarover wordt eveneens pas later beslist.

Wat ondertussen wel zeker is, is dat Boxtel samen met tientallen andere gemeenten, een bondgenoot ziet in de VNG. Deze organisatie schreef woensdag een brandbrief aan het kabinet, waarin zelfs wordt geopperd de decentralisatie ongedaan te maken. Er zal echter nog heel wat water door de Dommel stromen voordat het zover komt, aangezien de decentralisatie een bezuinigingsmaatregel van Rijkswege is. En dus is de verwachting dat ook de gemeenteraad bij de behandeling van de regionale begroting voor de inkoop van jeugdzorg op 28 mei dan ook knarsetandend in zal stemmen met het voorstel dat er ligt.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>