Logo mooiboxtel.nl
De spelers, maar zeker ook de locatie van het stuk UitZicht, droegen bij aan een troosteloze sfeer.   | Fotonummer: 064a47
De spelers, maar zeker ook de locatie van het stuk UitZicht, droegen bij aan een troosteloze sfeer. (Foto's: Hans van Doorn)

'UitZicht' van BOXtheater tovert Peerkesbos om in akelig tuigdorp

Boxtel - Een paar weken geleden werd de Peerkesbos weer druk bezocht zoals in vervlogen tijden. Ruim 700 bezoekers kwamen naar de locatie, waar voorheen de Liempdse Barrier gevestigd was, om daar naar de voorstelling UitZicht van BOXtheater te kijken. Zij werden getrakteerd op een verrassend en schurend, maatschappijkritisch schouwspel.

Met de zeven stukken op één locatie wijkt BOXtheater af van het spelen van aparte stukken op verschillende locaties. UitZicht kent een duidelijke rode draad, net zoals de eerdere voorstelling 'Stuk' in 2017. Dit jaar werd verzameld bij de Peerkesbos, waar nu druk gewerkt wordt aan een nieuwe horecavoorziening die na de zomervakantie geopend wordt. De bouwplaats was dan ook de perfecte start om het 'experiment' van Jonas de Hoop (gespeeld door Tijn Zweegers) gestalte te geven. Een experiment voor de gemeente Boxtel, waarbij een woongemeenschap gecreëerd werd voor de zelfkant van de samenleving aan de rand van het dorp. De bewoners leven in en rond hun containers.

Een woongemeenschap opbouwen en deze karakters weergeven was een grote klus, laat BOXtheater weten. Dit jaar was er voor gekozen om te werken met vijf regisseurs in opleiding. De jonge regisseurs, de jongste zelfs pas 18 jaar, stonden onder leiding van docente Natasja d'Armagnac de Castanet. Volgens de spelers van BOXtheater hadden zij soms een pittige klus aan de regie van 'en groep spelers die 'wat leeftijd betreft hun ouders zouden kunnen zijn'. Toch zijn zij erin geslaagd een aangrijpend stuk neer te zetten.

Na de inleiding door Jonas de Hoop, die iedereen aan het denken zet voordat ze onder begeleiding het dorp binnenlopen ontmoeten ze Tonny (gespeeld door Joan van Houtum), een gescheiden man, zonder vrienden, met een foto van zijn dochter als enige tastbare herinnering. Hij runt samen met Joey een fietsenhandeltje. Tonny en Joey (gespeeld door Frenk Beuer) houden orde op zaken in het dorp maar houden ook van een flinke borrel. Tonny is een charmeur terwijl Joey wat introverter is en droomt van een geschikte vrouw.

Bij de eerste container treft het publiek El (gespeeld door Carolien van de Sande) en Sjan (gespeeld door Marie-Jose van Hal) die samen leven op een hoop zand. De een in een constante strijd met de gemeente over de overlast van buitenstaanders. De ander die het verlies van haar zoon nog steeds niet verwerkt heeft en ondanks haar COPD op strooptocht gaat in de woongemeenschap.

Later komt het publiek twee vriendinnen tegen: Jet (gespeeld door Karla Niggebrugge) en Rosa (gespeeld door Linda Brands) die genieten van het leven, enigszins grof gebekt maar met een klein hartje. Een hartje dat na een slippertje in de auto voor Tonny blijkt te zijn.

In een volgende container maken bezoekers kennis met Ray (gespeeld door Robert Brussee), een crimineel die zojuist weer huisarrest heeft gekregen met een enkelband. Hij deelt een van zijn ervaringen, die begint met een onschuldige goudvis en eindigt met een schietpartij. Ook Jelle (gespeeld door Han Pijnenburg), de broer van Chantal die wat 'achter' is, meldt zich. Hij is goed in moppentappen (soms op het randje) en koerier voor Ray. Jelle en zijn zus Chantal (gespeeld door Karin Nievelstein) wonen naast Ray. Ze heeft een vriend, die marinier is, maar heeft daarnaast een groot zwak voor Jelle. De bezoeker treft haar als zij net ontwaakt onder een grote hoop was.

Naast de vaste bewoners zijn er nog diverse andere karakters in de gemeenschap aanwezig, waaronder een mysterieuze vrouw met zak en een moeder met een zwangere dochter, die ze probeert van de drank te houden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>