Logo mooiboxtel.nl
Mede-eigenaar Cor van Empel (l.) en wethouder Peter van de Wiel (r.) in het kasteelpark.   | Fotonummer: 3bca88
Mede-eigenaar Cor van Empel (l.) en wethouder Peter van de Wiel (r.) in het kasteelpark. (Foto: Sander van Kasteren)

Kasteelpark Stapelen blijft komende tien jaar open voor publiek

Boxtel - Het park van Kasteel Stapelen blijft de komende tien jaar open voor het publiek. Wethouder Peter van de Wiel en mede-eigenaar Cor van Empel brachten dit nieuws woensdag in een persconferentie naar buiten. Het  park is in de zomerperiode (maart-oktober) open van 7.00 tot 22.00 uur. In de wintermaanden zal het park geopend zijn tot 18.00 uur. Over de invulling van het kasteel zelf hopen de eigenaars binnen een jaar uitsluitsel te kunnen geven.

Stapelen wisselde in september vorig jaar van eigenaar toen het werd gekocht van de Paters Assumptionisten. De nieuwe koper wilde zichzelf in eerste instantie niet bekend maken. Later bleek het te gaan om de nu 45-jarige Xander van Mierlo die in Eindhoven woningen verhuurt aan buitenlandse studenten. Hij beheert het stuk vastgoed samen met de 76-jarige Cor van Empel. Van Empel was jarenlang leverancier van onderwijsmateriaal aan Steinerscholen in binnen- en buitenland.

Omdat het kasteel nu privébezit is, moest een overeenkomst worden gesloten over de openstelling van het park. De gemeente wil in en om het kasteelpark graag het project 'Landschappen van Allure' vormgeven om zo het stadslandgoed 'met allure beleefbaar te maken'. Omdat de provincie en Boxtel het project mee financieren is echter de garantie nodig dat het park nog ten minste tien jaar open blijft voor publiek.

Daarover is deze week overeenstemming bereikt tussen de gemeente en de nieuwe eigenaars van het kasteel. Het contract behelst de huur van het park door de gemeente voor een bedrag van 60.000 euro per jaar. In ruil daarvoor onderhouden de kasteelheren het park en stellen zij het binnen eerdergenoemde tijdstippen open voor het publiek. De gemeente regelt het toezicht en handhaving en er wordt werk gemaakt van het weren van auto's uit het kasteelpark. De gemeente draagt ook zorg voor het legen van de afvalbakken in het park. Er wordt nog nagedacht over plaatsing van bijvoorbeeld een hekwerk voor de kasteelbrug, zodat onbevoegden niet op het terrein van het kasteel kunnen komen.

Er zit één belangrijk voorbehoud aan de overeenkomst. Van Mierlo en Van Empel ondertekenen stellen de voorwaarde dat zij ook de nabijgelegen grond aan de Prins Hendrikstraat kunnen kopen. Dat is nu nog in handen van de Paters Assumptionisten. Op 8 mei moet er duidelijkheid zijn of de partijen tot overeenstemming komen. Van Empel is positief: "voor mijn gevoel is er 80 procent kans dat we eruit komen."

Met de openstelling is in ieder geval de toekomst van evenementen als de Spiegeltent en Kunst op Stapel veiliggesteld. Toch is ook voor het evenement Stapel op Sint, dat gebruikmaakt van het kasteel zelf, goede hoop dat dat net zoals het afgelopen jaar de komende jaren voortgezet kan worden. Dit is ook afhankelijk van de toekomstige invulling van het kasteel, waarover de kasteelheren hopen binnen een jaar meer duidelijkheid te kunnen geven. De gesprekken om er bijvoorbeeld een zorginstelling van te maken verlopen 'uiterst moeizaam', aldus Van Empel. Hij ziet ook wel wat in het realiseren van een hotel/restaurant in het kasteel. Ook Van de Wiel is daarover positief.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>