
Samen het leven vieren met SamenLoop voor Hoop Esch
Esch – Ondanks het relatief beperkte inwonertal kent Esch een zeer actieve gemeenschap die zich dit jaar massaal inzet voor de SamenLoop voor Hoop in het dorp. Inmiddels is de organisatie in volle gang en wordt al door vele clubs en verenigingen geld ingezameld voor de estafettewandeltocht tegen kanker. Wij spraken Noor Janssen en Sanne Aarts namens het organisatiecomité van het grootse evenement dat op 31 augustus en 1 september plaatsvindt.
De SamenLoop voor Hoop is een 24-uurs(wandel)estafetteloop waarbij teams van zo'n vijftien tot twintig personen in wandelrondes lopen door Esch. Van 31 augustus 14.30 uur tot precies 24 uur later moeten zo'n 600 lopers en een veelvoud aan publiek ervoor zorgen dat Esch voor één dag het centrum van de wereld wordt om zoveel mogelijk geld in het laatje te brengen voor KWF Kankerbestrijding. De ongeveer 400 meter lange route van de SamenLoop voert de wandelaars via het Marktplein langs Nieuwland, de kerk en weer terug. En het streven is om langs de gehele route kraampjes, activiteiten en entertainment te bieden. Een monsterklus voor het kleine, maar hechte dorp Esch.
Voorzitter Noor Janssen en Sanne Aarts (commissielid PR & Communicatie) staan de reporter van deze krant vrolijk te woord. Want hoewel kanker een zwaar onderwerp is, moet toch ook vooral het leven gevierd worden tijdens de SamenLoop. Niet voor niets is dat ook de payoff van de estafettetocht: samen het leven vieren. "Het wordt een dag met een lach en een traan", vat Noor de SamenLoop kernachtig samen.
Samen het leven vieren
Om die lach en traan terug te laten komen is de SamenLoop doorspekt van symboliek. Belangrijk daarbij zijn bijvoorbeeld de kaarsenzakken, waarop persoonlijke boodschappen gezet kunnen worden, natuurlijk tegen een kleine bijdrage voor KWF. Ook de Kanjers, mensen die kanker hebben of hebben gehad, vervullen een belangrijke plaats. Sanne: "Mensen voelen zich vaak een beetje ongemakkelijk bij al die aandacht. Maar zo doen we dat niet, de Kanjers worden gewoon ongedwongen in het zonnetje gezet. Dat verdienen ze!"
Ook een belangrijke plaats is er voor muziek en entertainment, want er moet natuurlijk zo veel mogelijk publiek op het evenement afkomen om samen letterlijk het leven te vieren. Sanne: "Je moet denken aan mensen die willen zingen, muziek maken, noem het maar op. Iemand met een talent is van harte welkom." Mensen die graag een optreden willen verzorgen in Esch kunnen zich aanmelden via esch@samenloopvoorhoop.nl bij de commissie Amusement.
Deelnemers krijgen tijdens de 24-uurs wandeltocht een kraampje ter beschikking waar teamleden die op dat moment niet aan het wandelen zijn zich inspannen om geld in te zamelen voor KWF. Dat kan op allerlei manieren, waarbij de deelnemers hun creativiteit flink de vrije loop mogen laten. Daarnaast proberen de wandelaars zoveel mogelijk kaarsenzakken te verkopen om de looproute op te fleuren. Die zakken kosten 5 euro per stuk en kunnen naar eigen inzicht verfraaid worden of voorzien van een persoonlijke boodschap. De kaarsen staan bovendien centraal in de kaarsenceremonie, een belangrijk onderdeel van de SamenLoop. Ten slotte wordt ook het inschrijfgeld van 15 euro voor de estafettewandeltocht gedoneerd aan KWF.
Ontstaan in Liempde
Het idee voor de Essche editie ontstond tijdens de succesvolle SamenLoop voor Hoop in Liempde in 2015. Noor liep destijds mee voor een zieke collega. "We hebben altijd nauw samengewerkt en toen hij ziek werd.." Ze laat een stilte vallen. "Door onderzoek naar kanker is hij er nog steeds", aldus de organisator, die wijst op het belang van financiële steun voor deze kankeronderzoeken. Ook de vader van Noor kreeg te maken met de ziekte, waaraan hij uiteindelijk overleed. "En zo kennen we allemaal wel iemand", verzuchten Noor en Sanne.
Het afgelopen najaar hakte Noor de knoop door: die SamenLoop in Esch zóu er komen. Samen met haar jongste zus Juul van der Aa (vice-voorzitter), vriendin Josta Witlox (secretaris) en goede vriend Rob van Tilburg (penningmeester), werd een bestuur op poten gezet.
Vrijwilligers gezocht
Om het evenement, dat naar verwachting vele honderden deelnemers en bezoekers trekt, goed voor te bereiden werden negen commissies in het leven geroepen. Er moet namelijk immens veel geregeld worden voor een SamenLoop. Sanne en Noor sommen op: "verkeersregelaars, mensen die de podia opbouwen, catering, mensen die de wegen afzetten, de kraampjes in orde maken, maar ook mensen die willen zingen of muziek maken om tijdens de SamenLoop voor entertainment te zorgen."
De commissies zijn inmiddels hard aan het werk om samen met een mooi en dichtgetimmerd programma op de proppen te komen. Omdat er naar schatting zo'n honderd vrijwilligers nodig zijn in de week van de SamenLoop om dit allemaal voor elkaar te krijgen, doen Noor en Sanne een dringende oproep om je vooral aan te melden. En dat geldt niet enkel voor Esschenaren. "Ook mensen uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn van harte welkom", aldus Noor.
De schouders eronder
De Essche gemeenschap zet er ondertussen, met nog een dikke vier maanden te gaan, massaal de schouders onder. Inmiddels is meer dan de helft van het maximale aantal inschrijvingen ingevuld. Sanne lacht: "Dat is typisch Esch; met carnaval staat er bijna niemand langs de kant, want bijna iedereen loopt mee in de optocht."
Er lopen al verschillende acties om geld in te zamelen voor KWF. Zo werd tijdens carnaval behoorlijk wat (wissel)geld ingezameld en ging het geldbedrag dat hoort bij de eerste prijs in de optocht ook naar de SamenLoop. Maar ook buiten carnaval om werkt carnavalsvereniging Nooit Zat intensief mee aan het evenement.
Op 18 mei wordt bijvoorbeeld een carwash en karaoke georganiseerd in samenwerking met Ons Café en Autobedrijf van Kuringe. Daar kunnen Esschenaren (maar ook inwoners van andere dorpen) voor een bescheiden prijsje tussen 12.00 en 17.00 uur hun voertuig laten wassen. Ook loopt de carnavalsclub zelf met een groep mee in de estafetteloop. Maar ook vele andere clubs, verenigingen en particulieren zetten zich er voor in. Op 6 juni wordt, wederom bij Ons Café, een Ladiesbingo gehouden namens de Roze Sokken.
Ook bij andere Essche evenementen wordt geld ingezameld: de Essche Fietsdag op 23 juni doneert het gehele inschrijfgeld aan de SamenLoop en de Oggelleuters zullen samen met SOESCH hamburgers verkopen tijdens het Bierpompfeest op 30 mei. Natuurlijk gaat ook die opbrengst naar de SamenLoop voor Hoop. En de Heilig Hartparochie ging tijdens Driekoningen de deuren langs om in plaats van snoep geld op te halen. Ook organiseert de parochie een orgelconcert voor het goede doel. Tenslotte wordt tijdens Koningsdag (27 april) op de Oranjemarkt in Esch ook geld ingezameld voor de SamenLoop. Het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van hoe Esch zich inzet voor de wandeltocht.
Toch is het niet alleen Esch wat de klok slaat: ook teams uit Boxtel en Liempde hebben zich ingeschreven. "In Liempde weten ze natuurlijk precies wat zo'n SamenLoop inhoudt", refereert Sanne naar de estafetteloop in dat dorp in 2015.
Aanmelden
Wil je ook met een team meelopen of meehelpen als vrijwilliger? Meld je dan aan via esch@samenloopvoorhoop.nl. De openingsceremonie voor de SamenLoop voor Hoop Esch begint 31 augustus om 14.00 uur. De daadwerkelijke estafettetocht start om 14.30, om precies 24 uur later over te gaan in de sluitingsceremonie. Meer informatie over de SamenLoop voor Hoop is te vinden op https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/esch/.
