Logo mooiboxtel.nl
Cultuurverbinder Romijn Conen. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 210851
Cultuurverbinder Romijn Conen. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

TipMooiBoxtel: Cultuurverbinder kan na eerste jaar nog niet iedereen overtuigen

Boxtel – Ook na een jaar in functie te zijn heeft Cultuurverbinder Romijn Conen veel Boxtelaren nog niet kunnen overtuigen van zijn toegevoegde waarde. Uit de 20e verzending aan ons burgerpanel TipMooiBoxtel blijkt dat 52 procent van de Boxtelaren geen meerwaarde ziet. Toch is er een lichtpuntje aan de horizon: het draagvlak lijkt te groeien.

De Cultuurverbinder is er in het jaar dat hij in functie is niet in geslaagd ons panel te overtuigen van zijn meerwaarde: slechts één op de zeven Boxtelaren (15 procent) is het eens met de stelling 'De Cultuurverbinder is een verrijking voor Boxtel'. 52 procent is daar niet van overtuigd. Een vrij forse groep van 22 procent weet niet of een Cultuurverbinder meerwaarde biedt.

Vragen wij ons burgerpanel naar een motivatie voor hun keuze dan blijkt de kritiek op zijn functie vooral te berusten op twee punten: de Cultuurverbinder is te duur en zijn werkzaamheden zijn te onzichtbaar. Panelleden geven aan dat zij het geld, 50.000 euro per jaar, dat de Cultuurverbinder nu kost liever naar andere zaken zouden zien gaan. Van dit bedrag is 20.000 euro een activiteitenbudget, bedoeld voor het opzetten van projecten binnen onze gemeente, en 10.000 euro voor communicatie.

Het is niet waarschijnlijk dat de mensen die de Cultuurverbinder nu te duur vinden snel van mening zullen veranderen. De meest gehoorde motivaties zijn namelijk dat er sowieso teveel geld naar kunst en cultuur gaat en de functie totaal overbodig is. Of, zoals een respondent opmerkt: "Zet cultuurmakers bij elkaar in een ruimte met een biertje en ze regelen dit zelf. Hij verdient geld, en de rest is vrijwilliger."

Minder achter de schermen
Er is echter een kleinere groep die mogelijk wel op andere gedachten te brengen is. Dat zijn de panelleden die Cultuurverbinder Romijn Conen te 'onzichtbaar' vinden. "Misschien is hij achter de schermen actief, maar als burger merk je daar weinig van. Het enige resultaat dat ik kan noemen is het verfraaien van een paar transformatiehuisjes", merkt iemand op.

Laat dit nu precies de conclusie zijn die de wethouder onlangs ook trok: de Cultuurverbinder is te weinig zichtbaar. In de raadsvergadering van 10 februari werd bekendgemaakt dat Conen uren inlevert om ruimte te maken voor extra communicatie. Daar komt bij dat hij ook vaste inloopuren kreeg. Die vinden plaats op donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker.

Ons panel waardeert die genomen stappen. Maar liefst 70 procent van de leden vindt het goed dat de Cultuurverbinder meer naar buiten treedt dan het afgelopen jaar. Toch valt niet te verwachten dat al deze mensen te overtuigen zijn van de toegevoegde waarde. "Dan ziet Boxtel en de gemeente dat het weinig toevoegt", aldus één van de panelleden. Die scepsis wordt gedeeld. Toch is er ook een tegengeluid te horen: "Opdat ook de mensen van wie in principe niks veranderd behoeft te worden aan culturele palet in Boxtel kunnen gaan denken: 'Verrek dat is toch wel leuk samengebracht en leidt ook nog tot nieuwe cultuur'."

Tips
Eenzelfde tendens is ook te zien als wij ons panel vragen of zij de Cultuurverbinder een tip willen meegeven. De overgrote meerderheid vindt dat Conen meer uitleg moet geven over wat hij allemaal doet. Daarnaast wordt ook een aantal inhoudelijke tips gegeven. Zo kan Conen wat ons panel betreft bij scholen en in wijkcentra langs gaan en culturele organisaties en evenementen bezoeken om er zo voor te zorgen dat zij nieuw publiek aan kunnen boren. Een enkeling wijst hem zelfs op de mogelijkheid een column in deze krant te schrijven.

Is het dan allemaal kommer en kwel wat de Cultuurverbinder betreft? Niet bepaald. Vorig jaar vroegen wij ons panel ook hoe zij dachten over de komst van een Cultuurverbinder. Toen stond nog bijna driekwart (73 procent) negatief tegenover deze Boxtelse vertolking van een dorpskunstenaar. In een jaar tijd heeft Conen klaarblijkelijk 28 procent van déze groep weten te overtuigen van zijn meerwaarde.

Jaar van oogsten
Conen reageert sportief op de kritiek die ons panel uit. "Het doet mij weinig. Ik ben maar een middel en het kan zomaar dat ik over een jaar weer weg ben", lacht hij. Hij laat weten zo'n half jaar bezig te zijn geweest contacten te leggen in en kennis te maken met het culturele veld. Het project met het recent onthulde transformatorhuisje, dat van kunst werd voorzien door Basman Creëert en Stichting Tunnel Vision, is volgens Conen slechts een topje van de ijsberg. Op zeer korte termijn worden twintig transformatorhuisjes in de wijk Selissen voorzien van graffitikunst. Daarvoor wordt een wedstrijd uitgeschreven voor alle kinderen op de scholen in de wijk. De winnende ontwerpen worden op de trafohuisjes vereeuwigd.

Daarnaast is Conen druk doende met een project in de Sint Willibrordstraat, waarbij dans en het uitbrengen van een boek voor en door straatbewoners centraal staan. De straat is daarbij het centrale thema. Daarnaast legt Conen uit dat het dit soort ideeën zijn waarmee hij subsidies vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds weet los te peuteren die ook weer als katalysator werken voor medewerking van anderen. Zo werken in de Sint Willibrordstraat onder meer de WSD, kringloopwinkel Het Goed, ContourdeTwern en St.Joseph gratis mee.
En daarmee wordt dit jaar, na 2018 waarin vooral gezaaid werd, het jaar van oogsten. "Ik denk dat het panel volgend jaar een stuk positiever is", besluit Conen. Op de vraag of hij daarop durft te wedden lacht hij. "Jazeker!"

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>