Afbeelding
Foto: Cock Stam

Bloedprocessie trekt zondag door centrum Boxtel

Algemeen

Afhankelijk van de weersomstandigheden trekt de Heilig Bloedprocessie zondag 4 juni vanaf 15.00 uur door de straten van Boxtel.

Sinds vorig jaar wordt een kortere route gevolgd. Die voert vanaf Duinendaal door de Oude Kerkstraat, Clarissenstraat, Mgr. Wilmerstraat, Molenstraat, Rechterstraat, Rozemarijnstraat en Markt naar de basiliek. De Koppel en Vicaris Van Alphenlaan zijn geschrapt ten opzichte van 2022.
In de Sint-Petrusbasiliek wordt bij terugkeer een lof gehouden met muzikale omlijsting van seniorenorkest Buchestelle. Na afloop is er voor de deelnemers een borrel in en rond spiegeltent Bon Salon, in kasteelpark Stapelen.

Er worden historische, maar ook bijbelse taferelen uitgebeeld. De kostuums daarvoor werden in 1949 ontworpen door kunstenaar Lucas van Hoek. De sacramentsprocessie, waarin het Allerheiligste wordt meegevoerd, sluit de ommegang af.

Passen en meten

Al enkele weken kunnen deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie in het koetshuis van de pastorie op Duinendaal op gezette tijden hun kleding passen. Van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 2 juni kunnen mensen er elke avond tussen 19.00 en 20.30 uur terecht. Vooral wordt ook jeugd opgeroepen, zich op te geven. 

Freek Claasen sr. was onlangs een de mensen die zich in het naaiatelier een gewaad liet aanmeten. Als verteller declameert hij het mirakelverhaal over het Heilig Bloed van Boxtel. Als de processie in volle omvang uittrekt, telt deze zo’n zeshonderd hoofdrolspelers en figuranten. In de praktijk zijn de laatste jaren niet alle groepen (volledig) bezet door gebrek aan vrijwilligers.
Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich in het koetshuis aanmelden als deelnemer. Nadere informatie is verkrijgbaar bij coördinator Marijke van Beek, telefoonnummer 06-54 68 61 51. Foto: Cock Stam.

Uit de krant