Docent Harrie Verbeek van Yuverta in actie.
Docent Harrie Verbeek van Yuverta in actie. Foto: Erik de Groot.

Boxtelse winnaars bij NK Boomklimmen

Algemeen

Docent Boomverzorging Harrie Verbeek van mbo school Yuverta in Boxtel is Nederlands Kampioen Boomklimmen. Ook een aantal studenten van de opleiding waren succesvol met een tweede plaats als team en individueel voor student Gijsbert.

De klimkampioenschappen worden georganiseerd door de Kring Praktiserende Boomverzorgers (onderdeel van de International Society of Arboriculture KPB-ISA). Deze wedstrijd wordt volgens het internationale regelement georganiseerd. De nummers een, twee en drie doen mee met Europees kampioenschap en de nummer een mag deelnemen aan het wereldkampioenschap.

Docent Harrie gaat in 2024 deelnemen aan het WK in Atlanta (Amerika) en nog komende zomer en een jaar later aan het Europees Kampioenschap in Slowakije. 

Het Nederlands Kampioenschap werd georganiseerd op het terrein van Yuverta mbo Velp en Hogeschool van Hall Larenstein. Vijftig deelnemers uit Nederland, België en Duitsland deden mee. De buitenlandse deelnemers mogen meedoen omdat het een open kampioenschap is, maar kunnen geen Nederlands kampioen worden. 

Opgerekt

De wedstrijd bestaat altijd uit vijf vooronderdelen: workclimb, speedclimb, rescue, throwline en ascent event met daarnaast een masterfinale met de beste drie tot vijf deelnemers. “Mijn favoriete onderdeel is de rescue, hierbij is er een scenario waarbij een gewonde collega gered moet worden uit de boom, een jaarlijkse training voor iedere boomverzorger. De masterfinale is voor mij ook het meest spectaculaire onderdeel, dit vraagt veel tactiek en strategie. Dit jaar wordt ik 40 en toen ik begon op mijn 22e hoorde je op die leeftijd al bij de veteranen. Het lijkt erop dat ik die leeftijdsgrens wat opgerekt heb” vertelt een enthousiaste Harrie.

Tweede 

Op donderdag was er de studentenwedstrijd. Onder aanvoering van Harrie deden acht studenten van de opleiding Boomverzorging van Yuverta mbo Boxtel mee. Student Gijsbert werd tweede. Ook op het gebied van de teamprestatie werd Team Boxtel tweede. Foto: Erik de Groot.

Uit de krant