Een impressie van de Plaats De Kleine Aarde, met links de Van Coothhoeve, midden achter het bezoekerscentrum en rechts de veldschuur.
Een impressie van de Plaats De Kleine Aarde, met links de Van Coothhoeve, midden achter het bezoekerscentrum en rechts de veldschuur. Foto: Stichting De Kleine Aarde

Lezing over toekomst van Plaats De Kleine Aarde

Algemeen

In het kader van de expositie ’50 jaar De Kleine Aarde in Boxtel’ in Museum Boxtel verzorgt Geert van der Veer op zondag 4 juni om 11.15 uur een lezing over het landbouw- en voedselsysteem van morgen. Na een overgangsperiode heet de locatie aan het Klaverblad in Boxtel sinds 2023 Plaats De Kleine Aarde. Hier staan landbouw- en voedselsysteem van morgen centraal. Van der Veer vertelt over de toekomstplannen en wat deze ontwikkeling Boxtel te bieden heeft.

In het jaar 2023 waarin we vieren dat De Kleine Aarde vijftig jaar geleden in Boxtel ontstond, maakt dit Boxtels icoon een ontwikkeling door tot Plaats De Kleine Aarde. Onder aanvoering van dorpsgenoot Van der Veer ontstaat aan het Klaverblad een inspirerende plek waar een vernieuwend netwerk werkt aan een volhoudbaar voedselsysteem. Het draait om voedsel dat de mens goed voedt, om de bodem en om boven- en ondergrondse natuur. Op en rond plaats De Kleine Aarde weten boeren en tuinders zich omringd door inspirerende en vernieuwende ondernemers, wetenschappers, financiers, technici, kunstenaars en ‘gewone’ thuiskoks en andere burgers, die toe zijn aan een duurzaam voedselsysteem. Het samenbrengen van verschillende functies, doelgroepen en spelers maak Plaats De Kleine Aarde tot een unieke plek. Het streven is een landbouw- en voedselsysteem te ontwikkelen, dat met trots kan worden overgedragen aan de volgende generaties. Hoewel deze Plaats nu al in gebruik is, wordt 2023 onder meer gebruikt voor de renovatie van de markante Van Cooth Hoeve tot werkplaats.
Van der Veer is bestuurder en medeoprichter van Herenboeren Nederland, een landelijk netwerk van coöperatieve door de natuur gedreven gemengde boerderijen. In 2023 zijn er al 16 draaiende boerderijen en werken nog eens meer dan 40 initiatiefgroepen van burgers aan de oprichting van hun Herenboerderij. Daarnaast is Geert mede-initiatiefnemer van grondfonds Aardpeer en de boerennetwerken Boerenraad en Caring Farmers. Ook richtte hij kennisnetwerk De Plaatsen op, waarvan de eerste fysieke ‘Plaats’, De Kleine Aarde in Boxtel, in 2023 zal (her)openen. In 2017 ontving Geert de prestigieuze titel van Fellow bij Ashoka, een wereldwijd netwerk van vooraanstaande sociale ondernemers. Geert stond in 2019 op plek 1 in de Food 100. Caring Farmers stond in 2022 op plaats 1 in de Trouw Duurzame Top 100 en ook Herenboeren bekleedt al enkele jaren stelselmatig een hoge plaats in die lijst.

De presentatie start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entree bedraagt 6 euro, met museumkaart 3 euro. Aanmelden verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16 04 18 98.

Uit de krant