Dimphy Noordermeer.
Dimphy Noordermeer. Foto: Eigen collectie

Column: ‘Ach, als je niks te verbergen hebt...’

Algemeen

Dat is de reactie van velen, als ik vraag wat ze ervan vinden dat we voortaan al vanaf een honderd euro gecontroleerd worden op onze uitgaves. Allemaal vanuit de gedachte om witwassen moeilijker of onmogelijk te maken. Maar dat klopt al niet, want als je honderd euro met je bankpas betaalt, is bekend waar dat geld vandaan komt. Maar goed, voor de vorm nemen we het maar even aan dat dit de enige intentie is. Maar ik vraag het me af...

Laten we eens verder kijken naar de algemene overgenomen opmerking: ‘ach, als je niks te verbergen hebt!’ Waarom doen we dan onze huizen op slot als we van huis gaan? Nou omdat we niemand in de verleiding willen brengen om de spullen waar je hard voor gewerkt hebt, ongevraagd mee te nemen. Oké, en waarom sluiten we dan ’s avonds onze gordijnen als het buiten donker is? Nou, omdat we het onwenselijk vinden als wandelaars die in de avond hun hondje uitlaten, kunnen zien hoe er in onze huizen geleefd wordt. Prima, maar waarom zou ik het dan gewoon moeten vinden dat de banken en de overheid meekijken naar waar ik mijn bh’s koop, hoe vaak ik uit eten ga, hoe vaak ik vlees of vis koop of een vliegticket boek. Om maar een paar dingen te noemen.

Wantrouwig

Als we dit als gewoon en zelfs als veilig gaan bestempelen, geven we dan banken en de overheid niet de verleiding om daar nog eens iets anders mee te gaan doen? Bijvoorbeeld dat er data van al jouw uitgaven wordt bijgehouden. Dat je bankpas geblokkeerd kan worden als je net een keer wat vaker dan wenselijk bevonden door de overheid, alcohol in huis hebt gehaald? Ik klinkt nu in de oren van sommigen misschien wel heel wantrouwig of misschien zelfs als een complotdenker. Niets is echter minder waar. Ik ben gewoon een bezorgd mens, wat haar zuur verdiende centjes zelf wil beheren en de vrijheid wil voelen om het uit te geven aan waar ik het wil.

Digitale wereld

Er wordt nu al gedebatteerd over een volledige digitale euro. Met in het begin nog cash geld ernaast. Maar bijna alle geldautomaten worden nu al weggehaald. En een bankkantoor waar je nog bij een echt persoon je vragen kan stellen, zijn ook al wegbezuinigd. Dus we worden al heel charmant richting een totale digitale wereld gemanoeuvreerd. 

Is allemaal niet erg, maar je hoort tegenwoordig bijna elke week wel dat er grote datalekken zijn geweest bij bedrijven en zelfs bij banken. Hacken is dus blijkbaar aan de orde van de dag. Verwachten jullie dan echt van mij, dat ik vertrouwen moeten hebben in de nauwkeurigheid van een digitale omgeving? Want anders zou ik een complotdenker zijn?

Boerenverstand

Hoe dan ook, als je het gewoon bekijkt vanuit je eigen boerenverstand, dan laten we de banken en de overheid zonder sleutel bij je binnenkomen of door de gordijnen meekijken hoe jij thuis in je blote kont wilt rondlopen. Want ach, we hebben niks te verbergen.

Dimphy Noordermeer.

Uit de krant