Logo mooiboxtel.nl

Column Nellie Timmermans; een sappige sinaasappel…

  | Fotonummer: 111645
Foto: Nellie Timmermans

Een sappige sinaasappel…..

Het wordt steeds duidelijker dat trauma’s invloed hebben op de hersenontwikkeling. Niet iedereen wil dit geloven, maar ik geloof het absoluut. Als we gespannen zijn dan gebeurt er iets met de hersenen, en ook met de rest van ons lichaam. Als de spanning hoog oploopt krijgen we hartkloppingen, krijgen we misschien zweethanden, we gaan trillen.

Ook de darmen gaan anders werken: we moeten vaker naar het toilet. De bloeddruk kan stijgen, en daar krijgen sommige mensen weer hoofdpijn van. Er zijn weinig mensen die dit nog ontkennen. Een kind met veel spanning in zijn jeugd neemt dat mee.

Muziek
Ik ben ervan overtuigd dat er op den duur nog veel meer bewezen wordt, wat nu nog niet wetenschappelijk is bewezen. Zo experimenteert men ook met muziek tijdens operaties, en hier schijnt een zeer positieve invloed van uit te gaan. Ook hoe je in het leven staat (positief of negatief) is van invloed. Je hoort ook vaak dat mensen die gaan overlijden dit nog kunnen uitstellen tot bv. de geboorte van een kleinkind.

Er wordt al wel bewezen geacht dat dingen die je vaak doet (oefening baart kunst) gevolgen hebben voor de banen die in de hersenen worden aangelegd en verstevigd. Je kunt er echt niet omheen dat lichaam en geest niet los te koppelen zijn van elkaar.

Speekselklieren
Mensen die dit niet willen geloven moeten eens denken aan een sappige sinaasappel, zich voorstellen hoe ze de sinaasappel pellen, zich de geur voorstellen etc. Je voelt de speekselklieren al hun werk doen, voor het zure sinaasappeltje.

Allerlei moderne therapieën zijn daarop gebaseerd (NLP). Als je je ontevreden voelt en down dan ga je onwillekeurig wat meer gebogen lopen. Ben je trots dan loop je met je kin wat omhoog, in elk geval niet naar beneden.

Een kerf in een jonge boom
Je kunt je dus voorstellen dat (net als een kerf in een jonge boom) een trauma in de jeugd van kinderen een grote invloed heeft. De kerf in de boom groeit mee, en zo groeit ook het trauma van het kind mee. Natuurlijk kan het vaak wel verholpen worden en is er veel mogelijk op dat gebied, maar als je er niks aan doet neem je je trauma je hele leven mee.


Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>