Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 07db20
Foto: Jan van der Krabben
Column

Column Jan van der Krabben; ongelofelijk

Al weer bijna 12 jaar geleden (op 15 september 2007) wist Mark Rutte het leiderschap te veroveren in de partij van de VVD. Weet u het nog… het spannende debat met Rita Verdonk, die dacht haar slag te kunnen slaan. Ik heb daar destijds een column aan gewijd. Daarin terugkijkend lees ik onder andere: 'Eén ding viel me de hele dag in het bijzonder op als Mark Rutte aan het woord was, zowel achter het spreekgestoelte als tijdens de interviews met de NOS. Het bijvoeglijk naamwoord 'ongelofelijk' of het bijwoord 'ongelooflijk' was die dag uit zijn vocabulaire niet weg te branden. Hij beloofde keer op keer, dat hij met een ongelofelijke energie, met een ongelofelijke daadkracht, met ongelofelijk veel zin, ongelooflijk zijn stinkende best zou doen om in de nabije toekomst van de VVD weer een ongelofelijk sterke partij te maken.

Op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart jongstleden gebeurde er iets soortgelijks. In een 'ongelofelijk' hoogdravende overwinningsspeech trok de grote winnaar Thierry Baudet als politiek leider van Forum voor Democratie alle registers open. Zijn toespraak was doorspekt met woorden en metaforen waar meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (zeker zij die geen gymnasiale opleiding hebben gevolgd) geen touw aan vast konden knopen. Grove beschuldigingen en absurde opvattingen waren aan de orde van de dag. Ik heb zijn speech enkele dagen later in alle rust nog eens zorgvuldig gelezen. Hieronder enkele voorbeelden van zijn ongelofelijke arrogantie.

Met het grootste gemak verklaart hij 'dat onze beschaving kapot gemaakt wordt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen.' Hij schopt tegen alles aan wat in zijn gezichtsveld komt: Mark Rutte noemt hij 'een economisch onbenul'. In het onderwijs en in de zorg is 'een kaalslag' gaande. Er is sprake van 'duurzaamheidsafgoderij' en 'klimaathekserij'. De zorg voor de planeet is louter bangmakerij. De Europese Unie moet zo snel mogelijk om zeep geholpen worden. Het hele stuk staat vol bombastische termen als: 'de puinhopen die over zijn van onze beschaving', negatieve termen als 'masochistische ketterij, zondvloedgeloof, manie, doodscultus, krenken, schuldgevoel, boeten'.

Ik kan het gevoel dat bij deze retoriek in me opborrelt niet anders weergeven dan met de woorden: 'Wat een blaaskaak!' Ik heb de man als lid van de Tweede Kamer tot nu toe slechts op negatieve wijze door de microfoon horen roepen: 'klimaatbeheersing volkomen onzinnig", 'weg met de Europese Unie', 'zo snel mogelijk een Nexit', 'de grenzen van Nederland sluiten'. Aan oplossingen voor dit alles schijnt hij nog niet toe zijn.

Ik begrijp dat je als oppositiepartij de zaken scherp moet formulieren. Maar de arrogantie waarmee hij zijn opvattingen ventileert is voor mij een typische karaktertrek van een blaaskaak. Maar zoals in het verleden al vaak is voorgekomen…blaaskaken zakken in ons polderlandje, waar het af en toe gelukkig soms nog kan vriezen, toch een keertje door het ijs.

Over Jan van der Krabben
Na ruim veertig jaar werkzaam te zijn geweest in het speciaal onderwijs aan kinderen met een visuele beperking schrijft Jan van der Krabben (woonachtig in Berlicum) al ruim 13 jaar columns voor weekbladen die in Sint-Michielsgestel verschijnen. Onlangs heeft hij een boek gepubliceerd met de titel 'Tijdloze krabbetjes'. Een paar keer per jaar schrijft hij ook voor het parochieblad van de parochie Heilige Augustinus (Berlicum, Middelrode, Heeswijk, Dinther en Loosbroek). Verder publiceert hij een maandelijkse column in de nieuwsbrief van BRES (KBO afdeling in Berlicum/Middelrode) en schreef hij voor 'Thuis in het Nieuws' en Balkumbrij. De onderwerpen zijn heel divers van aard.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>