Logo mooiboxtel.nl
Afgelopen week werd de 'Nederlandse mini-T-rex' op zijn plek gezet. (Foto: Oertijdmuseum De Groene Poort)  | Fotonummer: 4e8e0e
Afgelopen week werd de 'Nederlandse mini-T-rex' op zijn plek gezet. (Foto: Oertijdmuseum De Groene Poort) (Foto: Oertijdmuseum De Groene Poort)

'Nederlandse mini-T-rex' te bewonderen in Oertijdmuseum

Boxtel - In Oertijdmuseum De Groene Poort werd afgelopen weekend de reconstructie onthuld van een Betasuchus bredai, de enige vleesetende dinosaurus die ooit in Nederland werd gevonden. Een internationaal team van wetenschappers werkte ruim drie jaar aan de reconstructie van deze Nederlandse 'mini-Tyrannosaurus'.

Een bot van de dinosaurus werd rond 1840 gevonden in een kalksteengroeve bij Maastricht. De directeur van Teylers museum in Haarlem, Jacob van Breda, kocht het 30 cm lange bot van hen. Na zijn dood is het bot verkocht aan het Natural History Museum in Londen. In 1932 gaf een Duitse wetenschapper, Von Huene, er de naam Betasuchus bredai aan, als eerbetoon aan Jacob van Breda.

Sindsdien hebben verschillende wetenschappers het bot onderzocht. Zij hebben het bot in de loop der tijd toegewezen aan verschillende groepen dinosauriërs, maar vandaag de dag is de dominante theorie dat het bot afkomstig is van een roofdier van ruim 3 meter lang, dat verwant is aan de bekende Tyrannosaurus rex. De dinosauriërs stierven 66 miljoen jaar geleden uit, en dat betekent dat het bot van één van de allerlaatste vleesetende dinosauriërs is, die ooit geleefd hebben. Veel meer dan het dijbeen, wetenschappelijke interpretaties en een enkele 'artist impression' was er tot dusver niet.

Na intensief contact tussen het Oertijdmuseum in Boxtel en het Natural History Museum in Londen zijn van het originele bot gedetailleerde 3D foto's gemaakt. Daarmee kon het Oertijdmuseum met een 3D printer een exacte replica maken. Onder leiding van Aart Walen, wereldwijd autoriteit op het gebied van dinosaurusbotten en reconstructies van dinosaurusskeletten, werd de rest van het skelet gereconstrueerd. Walen werkte de afgelopen jaren nauw samen met de paleontologen Eric Mulder (Natura Docet Wonderryck, Denekamp), George Lyras (University of Athens, Griekenland) en René Fraaije (Oertijdmuseum, Boxtel). Met een aantal andere collega's vormden zij een team met veel aanvullende kennis en ervaring. Samen hebben zij een levensgroot skelet gereproduceerd van één van de allerlaatste vleesetende dinosaurussen ter wereld, gevonden in de bodem van Nederland. Het ruim 3 meter lange skelet is vanaf zaterdag te zien in het Oertijdmuseum in Boxtel, aan de Bosscheweg 80.

Over de speurtocht naar dit dier maakte filmmaker Jeroen Stultiens de documentaire 'Van Bot Tot Beest'. De film volgt alle stadia die het onderzoeksteam doorlopen heeft. De kijker wordt meegenomen naar de fascinerende wereld van de paleontologie en komt uiteindelijk uit bij het skelet van deze enige Nederlandse vleesetende dinosauriër. De documentaire zal dagelijks in de filmzaal van het Oertijdmuseum getoond gaan worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>