De Landschapsbiografie over de Dommel werd aangeboden aan Joris Hogenboom, directeur Brabants Landschap. V.l.n.r.: Jan van der Straaten, Jan Timmers, Ger van den Oetelaar, Joris Hogenboom.
De Landschapsbiografie over de Dommel werd aangeboden aan Joris Hogenboom, directeur Brabants Landschap. V.l.n.r.: Jan van der Straaten, Jan Timmers, Ger van den Oetelaar, Joris Hogenboom. Foto: Ruud van Nooijen.

Uniek boek over rivier de Dommel is voltooid

Algemeen

Op vrijdag 21 april vond de presentatie plaats van het boek Het stroomgebied van de Dommel. Dat gebeurde bij waterschap De Dommel in Boxtel dat dit jaar 160 jaar bestaat. Het maakte de gelegenheid extra feestelijk. 

Het stroomgebied van de Dommel is een landschapsbiografie over de rivier de Dommel en het gebied waar ze doorheen stroomt. Dat strekt zich uit van de Belgische Kempen tot het midden van Noord-Brabant. Het boek beschrijft het landschap, de geschiedenis en de natuur. Het is de basis voor de landschappelijke ontwikkeling in het bekenlandschap van Van Gogh Nationaal Park.
Maar liefst 22 schrijvers (allemaal vrijwilligers), vele tekenaars en fotografen werkten in de afgelopen twee jaar aan deze totaaluitgave. Het leverde 1.200 pagina’s op aan verhalen, illustraties en foto’s. Die laten goed zien hoe waardevol de rivier vroeger was voor de omgeving. En hoe belangrijk ze nog steeds is. Het schrijven van de landschapsbiografie gebeurde onder leiding van Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers.  

Ware metamorfose 
De biografie gaat onder meer in op ontwikkelingen uit het verre verleden en hoe deze nu nog invloed hebben op het Dommellandschap. Zo wordt duidelijk wat de vorming van de Alpen te maken heeft met de Dommel. Wat er in de middeleeuwen gebeurde met het landgebruik in het stroomgebied. En hoe het uitgestrekte Dommeldal in de afgelopen honderd jaar een ware metamorfose onderging door veranderingen in de landbouw, de aanleg van wegen, het bouwen van huizen en andere veranderingen in de maatschappij.

Actuele thema’s 
De schrijvers besteden in het boek ook aandacht aan de natuur. In het hele stroomgebied zijn veel natuurgebieden te vinden. Hier groeien en bloeien allerlei soorten bloemen en planten. Sommige zijn erg zeldzaam. Ook leven er bijzondere zoogdieren, vissen, vogels en insecten. Die voelen zich hier thuis dankzij het water. Helaas ligt verdroging op de loer. Dat komt onder meer door de klimaatverandering. De schrijvers gaan daarom ook in op de toekomst. Bijvoorbeeld over hoe de Dommel en haar stroomgebied kunnen omgaan met de klimaatverandering. Maar ook: hoe ze een rol kunnen spelen bij het toevoegen van extra natuur. Of bij de stikstofreductie en het overstappen op duurzame energiebronnen.

Bron van inspiratie 
De beschrijvingen, kleurrijke fotografie, visuele reconstructies en andere illustraties laten lezers kennis maken met de Dommel zoals ze die misschien nog niet kenden. De uitgave is ook bedoeld ter inspiratie van beleidsmakers, beheerders en ontwikkelaars. Zij kunnen zich bij de aanpak van actuele thema’s baseren op de aanwezige waarden in het stroomgebied. De schrijvers willen met het werk ook mensen inspireren die er wonen. Of die geïnteresseerd zijn in de rivier en het omliggende landschap. De landschapsbiografie biedt ze alle gelegenheid om met een hernieuwde blik, verrassing en bewondering naar de Dommel en haar stroomgebied te kijken.

Bestellen 
De landschapsbiografie kost 69,95 euro en is te bestellen via uitgever Pictures Publishers of de boekhandel.

Uit de krant