Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 669f8d
Foto: Ruud van Casteren
Human Interest

Jan Swinkels ontvangt Heemkundepluim 2019

Boxtel - Jaarlijks wordt door Heemkunde Boxtel een Heemkundepluim uitgereikt. De Heemkundepluim is een wisselprijs, die wordt toegekend aan een persoon of instelling
die zich inzet voor behoud van het historisch erfgoed van Boxtel. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. In 2015 kregen Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen van Villa Catherina de prijs. In 2016 was het pater Hans de Visser die het kunstwerk een jaar lang op zijn kast mocht zetten. In 2017 werd de Heemkundepluim uitgereikt aan Museum Vekemans. En in 2018 werd de pluim overhandigd aan de 'echte doeners' van de H. Bloedstichting.

Een onafhankelijke jury deed een voordracht aan het Heemkundebestuur. De juryleden zijn vanaf het najaar 2018 een aantal keren bijeengekomen om het bestuur van Heemkunde Boxtel een voordracht te doen voor de Heemkundepluim 2019. "Het was geen gemakkelijk keuze"aldus de jury, "vele namen met bijbehorende activiteiten passeerden de revue, want de winnaar behoorde wel zijn sporen te hebben verdiend zeker op Heemkundegebied". De uiteindelijk winnaar werd Jan Swinkels.

Jan Swinkels
Deze inmiddels geworden Boxtelaar is niet alleen een heemkundige, maar heeft in tal van verschillende verenigingen, stichtingen en belangengroepen gezeten. Hij is een bekende Boxtelaar waar velen mee te maken hebben gehad bijvoorbeeld als leraar, acteur, muzikant, adviseur bij verbouwingen, dorpsgids, wandelaar of kleuranalist.

Verdiensten o.a:
* Als docent op de Schilderschool Sint Lucas vanuit Horst naar Boxtel verhuisd
* Als Prins Jan dun Urste, de eerste carnavalsprins van Boxtel in 1963 geworden.
* Als regisseur was hij vele jaren betrokken bij de zittingsavonden en Openbaar Carnaval en vele decors zijn mede door hem geschilderd.
* Muzikaal zoals hij is, heeft hij vele muziekgezelschappen mede opgericht zoals de Lucasband, Buchestelle en Uit den Vreemde.
* Hij nam zitting in de mounmentencommissie
* Vele eigenaren van historische panden wisten hem, zowel binnen als ver buiten Boxtel, te vinden voor een kleuranalyse 
* Mede oprichter van het museum Piet Dorenbosch
* Op tal van plaatsen in onze gemeente, heeft hij met zijn fotocamera actuele situaties vastgelegd, om deze naast de geschiedenis en afgebroken panden te leggen, om zo de verandering aan te geven. Hiervoor is mede de fotoclub opricht. Bij de opheffing van het museum en verhuizing naar het MUBO verhuisden de vele A3 fotobladen mee, om daar in het archief te worden bewaard.
* Voor het MUBO restaureert hij nog steeds regelmatig schilderijen en bustes. Het door Ninaber- van Eyben meters hoge geschilderde Sint-Jorisschilderij, uit de al vele jaren afgebroken Brandweerkazerne, heeft hij in het MUBO gerestaureerd. 
* Rondleider bij De Kleine Aarde
* Dorpsgids
* In 25 jaar 26 Franse kerken gerestaureerd met sint Lucas studenten

Fotograaf: Ruud van Casteren


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>