Logo mooiboxtel.nl
Een straatfotograaf op de Markt fotografeerde mensen die naar de Sint Petruskerk gingen of er vandaan kwamen. In de spiegeling in de etalage is oostkant van de Markt te zien (spiegelbeeld) en op de achtergrond het oude gemeentehuis dat in 1937 werd afgebroken Op de foto: Fam. Adam en Ru Verbruggen.   | Fotonummer: abfffc
Een straatfotograaf op de Markt fotografeerde mensen die naar de Sint Petruskerk gingen of er vandaan kwamen. In de spiegeling in de etalage is oostkant van de Markt te zien (spiegelbeeld) en op de achtergrond het oude gemeentehuis dat in 1937 werd afgebroken Op de foto: Fam. Adam en Ru Verbruggen. (Foto: Bron: Peter van Eyk)

Heemkunde Boxtel plaatst 20.000e foto op Beeldbankboxtel.nl

Boxtel - Twintigduizend foto's bevat de beeldbank van Heemkunde Boxtel sinds 10 maart. Deze bijzondere mijlpaal werd eigenlijk heel onverwacht bereikt, zoals er wel vaker geheel onverwacht foto's tevoorschijn komen. Het twintigduizendste plaatje kwam achter een schot vandaan bij het opruimen van een stoffige zolderkamer.

Met de twintigduizend foto's in het archief is de beeldbank van Heemkunde Boxtel een van de meest complete uit de regio. Vanaf de beginperiode van de fotografie tot vandaag de dag, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er wel een foto van. De oudste is waarschijnlijk 'hkb01087', uit 1864. Op de afbeelding, die je zelf kunt vinden via beeldbankboxtel.nl, prijken J.N. Diepen en M.M.A van der Voort, die de fotokaart ter aandenken van hun gouden huwelijk lieten maken. De nieuwste? Dat verschilt soms met de dag, want de beeldbank wordt regelmatig geüpdatet.

Heemkunde-secretaris Christ van Eekelen vertelt hoe hij op Facebook bij de twintigduizendste foto terechtkwam. Hij zag daar enkele historische foto's en nam contact op met de plaatser ervan, Peter van Eyk. Diens moeder bleek een aantal maanden geleden overleden. Peter was samen met zijn zus haar woning aan het opruimen toen hij stuitte op de foto's, achter een schot op zolder. "Vermoedelijk komen die uit de familie Willem de Visser, die ooit in de Rechterstraat woonde", vertelt Van Eekelen. Willem was de opa van Peter. "In deze albums bevond zich een groot aantal foto's van een of meerdere straatfotografen, die in de jaren 30 ontzettend veel foto's in Boxtel gemaakt hebben."

Heemkunde Boxtel heeft zelf ook een groot aantal van dergelijke foto's, maar de albums van Van Eyk bleken 'een goudmijntje', volgens de Heemkunde-secretaris. Er zaten zo'n tweeduizend foto's van de straatfotograaf in. Bovendien is het merendeel door De Visser voorzien van de naam van de persoon die op de foto staat, wat de foto's vanuit historisch perspectief extra waardevol maakt. Helaas was onbekend wie de straatfotograaf is, of fotografen zijn geweest, hoewel bij een enkele afbeelding een naam gedrukt stond: 'Hofco foto'. Toch wist Van Eekelen, die in zijn werkzame leven rechercheur bij de Koninklijke Marechaussee was, de maker van die foto's te achterhalen: "Via oude kranten, in te zien bij Delpher, kwam ik er achter dat deze fotograaf G.D. v.d. Hoff, geboren in 1899, wonende Iepenlaan 27, Schiebroek (Rotterdam), is. In 1936 plaatst hij een advertentie in de krant waarin hij straatfotografen zoekt." Vooralsnog zijn de andere fotografen onbekend.

In de albums zitten meer dan alleen foto's van de straatfotografen, zoals oude portretten. Die zijn ook bijna allemaal voorzien van de namen. In totaal zitten er ongeveer 2.500 foto's in die albums, waar nu een kleine tweeduizend van ingescand zijn. Er staan inmiddels zo'n 1.500 foto's uit de collectie op de beeldbank. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat ook de 21.000e foto nog snel bereikt wordt.

Toch houdt de verzamelwoede van Heemkunde Boxtel na de vondst van deze foto's niet op. Van Eekelen doet daarom meteen een oproep op weg naar de volgende mijlpaal, de 25.000e foto: "Wie heeft er nog een oude schoenendoos met foto's van Boxtel of foto's waar Boxtelse mensen op staan? Heemkunde Boxtel wil ze graag scannen en op de beeldbank plaatsen." Mocht je nog oude foto's hebben liggen, neem dan contact op met Christ van Eekelen via foto@heemkundeboxtel.nl of bel naar 0411-675818.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>