Boeren volgen de opmars van het wild zwijn met argusogen. Ze vrezen voor de Afrikaanse varkenspest en voor schade aan landbouwgewassen.
Boeren volgen de opmars van het wild zwijn met argusogen. Ze vrezen voor de Afrikaanse varkenspest en voor schade aan landbouwgewassen. Foto: Ton Popelier.

Presentatie over nieuwkomers in natuur Brabant

Natuur & milieu

Mari de Bijl, oud-terreinbeheerder bij Brabants Landschap, geeft donderdag 20 april een lezing over nieuwelingen in de Brabantse natuur. Dieren en planten die soms zelf aan zijn komen waaien, of wat hulp van de mens hebben gekregen.

Hij gaat specifiek in op soorten die in Brabant zijn verschenen en daar niet eerder, of al lang niet meer voorkwamen. Dat doet hij vanaf 20.00 uur in café ‘t Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De plaatselijke natuurwerkgroep organiseert de lezing.

Een dier dat in Nederland is geherintroduceerd, is de bever. Die handhaaft zich met succes, ook in Brabant. De steenmarter rukt op en zelfs de boommarter duikt op landgoed Velder op. De otter keert terug en de wolf heeft zich al op de Strabrechtse Heide gevestigd. Boeren en varkenshouders bekijken met argusogen de toenemende verspreiding van het wild zwijn door Nederland. Zij maken zich zorgen over schade aan gewassen en de Afrikaanse varkenspest. Het wild zwijn kwam voorheen maar in enkele aangewezen gebieden in het land voor, elders gold een zogeheten ‘nulstandbeleid’. Dat staat echter op steeds meer plekken ter discussie. Mari de Bijl heeft verschillende nieuwkomers zien arriveren en weet er veel over te vertellen. De lezing is gratis.

Uit de krant