Afbeelding

Bingo - het is niet alleen voor senioren

Sport

In de afgelopen jaren is bingo bijzonder populair geworden bij jongere generaties. Voordat de corona maatregelen toesloegen in ons land waren er elke week wel enkele adressen in Boxtel en omstreken waar je kon Bingo spelen. De meeste events waren op vrijdag- of zaterdagavond, maar soms kon je ook al ’s middags beginnen te spelen. Dat is heerlijk voor de echte fanaten. De Bingo avonden lokten bezoekers uit alle leeftijdsklassen, zowel mannen als vrouwen, en de organisatoren pasten hun prijzenpakketen ook aan hun publiek aan. Sommige Bingo evenementen waren trouwens voor kinderen bedoeld. Je merkt het, er staat werkelijk geen leeftijd op het Bingo spel. 

In de afgelopen maanden, verhuisden de liefhebbers van het spel hun actieterrein noodgedwongen naar cyberspace. Op die manier werden bingo online casino games bijna net zo populair als video slots en tafelspelen zoals poker en blackjack. Nu de vooruitzichten stilaan positiever worden, kunnen we stilaan gaan denken aan nieuwe Bingo avonden in het écht. 

De geschiedenis van het spel 
Wist je dat de oudste voorloper van het Bingo spel al ongeveer 500 jaar oud is? In het begin van de 16e eeuw was het populair in Italië. Na verloop van tijd ontstonden er verschillende versies. Eentje daarvan werd trouwens tombola werd genoemd. Vandaag de dag gebruiken we dat begrip nog altijd, maar niet als synoniem voor Bingo. Vergelijk je beide echter met elkaar, dan merk je wel dat er gelijkenissen bestaan. Via Duitsland belandde het Bingo spel in Frankrijk en van daar trok het verder naar Groot-Brittannië. Daar ontwikkelde het zich verder tot het spel dat wij nu zo goed kennen. Ook in de VS werd bingoën een geliefd tijdverdrijf. 

Verschillende vormen van bingo 
Wanneer je iemand Bingo ziet spelen, maar met kaarten of speelstukken die afwijken van wat je gewend bent, zeg dan niet te snel dat het geen Bingo is. Er bestaan namelijk talloze varianten. Ook het Nederlandse kienen is vergelijkbaar met Bingo en als je er goed over nadenkt heeft zelfs het Lotto spel elementen die overeenstemmen met Bingo. Maar van het huidige Bingo bestaan er variaties zoals bijvoorbeeld Quick Shot Bingo, Death Bingo en U-Pick’Em Bingo. Er is zelfs Bullshitbingo, oorspronkelijk bedoeld als een grapje, maar in de loop der tijd geëvolueerd naar een volwaardige Bingo variant met zijn eigen specifieke regels. Het bijzondere eraan is dat je het normaal gezien alleen op het werk speelt. 

Waar kun je spelen? 
Voor zover we weten, is er geen overkoepelende organisatie in Noord-Brabant geleid door een aantal fans van het spel. Voorlopig zit er weinig anders op dan op zoek te gaan, bijvoorbeeld in Google, door het trefwoord Bingo te combineren met Boxtel of een nabijgelegen stad zoals Tilburg, ’s Hertogenbosch en Eindhoven. Dat hoef je echter alleen maar in het begin te doen. Net zoals bij gelijksoortige evenementen kom je op een Bingo avond zelf vaak te weten waar er in de nabije toekomst andere Bingo’s georganiseerd worden. Voor je er het goed en wel weet, zit je elk weekend te spelen. Het mooie daarvan is niet alleen dat je steeds je favoriete spel kunt spelen, maar dat je vriendenkring ook zeer snel kan uitbreiden. 

 

Uit de krant