De bijen- en plantjesmarkt van St. Ambrosius in park Molenwijk wordt jaarlijks druk bezocht.
De bijen- en plantjesmarkt van St. Ambrosius in park Molenwijk wordt jaarlijks druk bezocht. Foto: Eigen collectie

Plantjes van bijenmarkt in het teken van de solitaire bijen

Algemeen

Dit jaar is tijdens de jaarlijkse bijen- en plantenmarkt in Boxtel aandacht voor de vele soorten solitaire bijen die in onze tuinen en groenstroken aanwezig zijn. Speciaal hiervoor hebben de imkers van de bijenhoudersvereniging St. Ambrosius een groot bijenhotel gemaakt dat tijdens de markt onthuld zal worden.

De bijenmarkt op zondag 16 april is een drukbezocht voorjaarsevenement in Boxtel. Honderden mensen weten dan het marktterrein in park Molenwijk te vinden. Planten die bijen nodig hebben om te leven staan centraal.
Naast honingbijen leven in Nederland ook honderden verschillende soorten solitaire bijen. Deze leven vaak in gaatjes, kieren en spleten in hout, planten en muren en onder de grond. Ze houden er een geheel andere levenswijze op na dan sociale bijensoorten zoals honingbijen en hommels die in een kolonie leven. De solitaire bijen leven van de plantjes die zich in de natuur bevinden, maar ook van de vele soorten planten die in tuinen bloeien.
Om deze bijen te ondersteunen hebben de imkers van Ambrosius een groot bijenhotel gemaakt. Hierin kunnen verschillende soorten een plekje vinden om te leven en zich voortplanten. Dit is goed voor de bevruchting van planten en dus de biodiversiteit in de omgeving.

Uit de krant