Logo mooiboxtel.nl
Het kapotte brugoppervlak in het najaar van 2017. Ook nu zit er weer een winkelhaak in de deklaag.   | Fotonummer: 7a554f
Het kapotte brugoppervlak in het najaar van 2017. Ook nu zit er weer een winkelhaak in de deklaag. (Foto: Francy van Heertum)

Verder onderzoek kapot wegdek Raapakkerbrug

Boxtel - In afwachting van de bevindingen van BRS-Decksystems, het bedrijf dat de rubberen dekplaten op de Raapakkerbrug levert en aanlegt, wil de gemeente nog geen conclusies trekken over de kwaliteit van het aangelegde wegdek. Intussen klagen buurtbewoners dat het wegdek glad is en al voor de tweede keer sinds de aanleg in oktober 2017 kapot is. Dit terwijl de nieuwe deklaag juist gladheid moest tegengaan.

In oktober 2017 werd het nieuwe brugdek van de Raapakkerbrug opgeleverd. Doel daarvanwas het voorkomen van gevaarlijke situaties door gladheid die zich eerder voordeden met het houten oppervlak. Ook werd geklaagd over geluidsoverlast die het oude brugdek opleverde. Als oplossing werd gekozen voor een innovatieve rubberen deklaag die minder glad en stiller was en bovendien slijtvast. De aanleg daarvan kostte 17.500 euro.

Toch bleek al vlug dat ook deze deklaag kapot kon: binnen een week zaten de eerste gaten er al in. De gemeente heeft nooit kunnen ophelderen hoe die erin zijn gekomen, maar houdt rekening met een valpartij of vandalisme. De gaten werden hersteld, maar inmiddels is het brugdek weer kapot. Ook blijkt het oppervlak nog steeds glad. Die gladheid wordt volgens de gemeente met name veroorzaakt door vallend blad van de bomen langs de Dommel. In combinatie met vocht en vorst wordt de brug glad. Ook zwerfvuil dat op de brug achterblijft draagt volgens het college bij aan deze gladheid.

Begin februari is BRS-Decksystems in Boxtel de situatie komen bekijken. De gemeente is nog in afwachting van hun voorstel hoe en wanneer zij het brugdek zullen herstellen. Om overlast te voorkomen worden de winkelhaken in het brugdek provisorisch vastgelijmd. Hiervoor moet het brugdek wel echt helemaal droog zijn, iets dat deze week waarschijnlijk niet meer zal gebeuren. Daarna zal het team Wijkbeheer het oppervlak met hoge druk reinigen, waardoor zal de stroefheid naar verwachting ook weer toeneemt.

In afwachting van de rapportage van de fabrikant wil de gemeente nog geen conclusies trekken over de oorzaak van de gaten in de deklaag. Wel ziet het college vooralsnog niets het vervangen van het brugdek, wat met een kostenplaatje van 27.500 euro 'forse kapitaalvernietiging' zou betekenen. Dat weegt vooralsnog niet op tegen de reparatiekosten die tot nu toe 575 euro bedroegen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>