Logo mooiboxtel.nl
Van Beers (tweede van rechts), vergezeld door zijn drie zoons Ramon, Nick en Rien.   | Fotonummer: 44803b
Van Beers (tweede van rechts), vergezeld door zijn drie zoons Ramon, Nick en Rien. (Foto: Privécollectie Frans van Beers)

Boxtelaar Frans van Beers viert tachtigste verjaardag op Kilimanjaro

Boxtel - Boxtelaar Frans van Beers heeft daags voor zijn 80e verjaardag de top van de Kilimanjaro gehaald. 'Verschrikkelijk zwaar', vond hij de klim. En dat zegt een hoop, want Van Beers heeft een ijzersterke conditie. Toch wachtte de mooiste verrassing aan de voet van de berg waar zijn 54-jarige oudste zoon hem verraste met een bezoekje.

Van Beers is net terug in Nederland als wij hem spreken. Toch klinkt hij fris aan de telefoon. Hij vertelt in geuren en kleuren over de loodzware beklimming van de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Zo'n 5.900 meter boven de zeespiegel stond hij enkele dagen geleden nog. Tijdens de beklimming naar de top, waar het 22 graden Celsius onder nul was, waren uit zijn 22 koppen tellende gezelschap (als je de koks, dragers en dergelijke meetelt zelfs 70) zeker vijf man afgevallen. Te zwaar, ziek of gewoon niet de drive om de top te halen. Van Beers bereikte die echter wel. Toch wil hij niet opscheppen: "Voor die mensen die tot 5.200 meter hoogte gekomen zijn is dat net zo'n grote prestatie als dat ik de top heb gehaald." Hij is trots op de zo'n 70 procent van 'zijn' club die de top haalde. "Statistisch gezien haalt 60 procent de top namelijk niet!"

Aan de voet van de berg, nog altijd op zo'n 1.800 meter hoogte wachtte hem bij terugkomst een prachtige verrassing: in de lobby van de lodge werd hij aangesproken door een man met bivakmuts en zonnebril op. "Ge doet eerst die bril maar eens af", sprak een verraste Van Beers. Nóg meer verrast was hij toen vanachter die bril en muts zijn oudste zoon tevoorschijn kwam. "Dat was het mooiste verjaardagscadeau", aldus Van Beers, die oprecht ontroerd was. "Hij zei altijd: 'pa, je bent hartstikke gek dat je zo'n berg op gaat!' en dan staat hij ineens voor je neus."

Ook zijn stiefkinderen waren naar Tanzania gekomen om de verjaardag van de Boxtelse waaghals te vieren. Dat gebeurde volgens Van Beers dan ook uitbundig en in stijl: "Ze kunnen daar met één been beter dansen dan ik met twee, bij wijze van spreken", lacht hij. Zo werd traditioneel de verjaardag van Van Beers, die lokaal zo onderhand toch wel een bekendheid is, gevierd. De geiten die hem werden aangeboden sloeg hij af. "Hoewel ze best smakelijk waren, hoorde ik. Maar ik hield het bij kip."

Inmiddels is Van Beers net aangekomen in Nederland. Echt tijd om te rusten neemt hij niet, want hij gaat in Nederland direct weer aan de slag. Na eerst de media te woord te hebben gestaan, want die hebben grote interesse getoond in zijn wonderlijke avontuur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>