Logo mooiboxtel.nl
De locatie waar GreenTech Park Brabant gerealiseerd wordt.   | Fotonummer: f72f6e
De locatie waar GreenTech Park Brabant gerealiseerd wordt. (Foto: Google Earth)

Nog veel vragen rondom GreenTech; drie bezwaren tegen biomassaplein

Boxtel - De komende maanden moeten nog veel vraagtekens weggenomen worden rondom de realisatie van GreenTech Park Brabant. Zoveel bleek dinsdagavond tijdens de bijpraatsessie voor de gemeenteraad over GreenTech en het bijbehorende biomassaplein op industrieterrein Vorst B in Lennisheuvel. Wel is duidelijk dat de aanleg van het biomassaplein vertraging oploopt vanwege drie bezwaarprocedures die deels gegrond zijn verklaard.

De aangekondigde aanleg van het biomassaplein en GreenTech op bedrijventerrein Vorst B deed destijds in Lennisheuvel een hoop stof opwaaien. Het kerkdorp was bang voor verkeers- en geluidsoverlast vanwege het benodigde vrachtverkeer en het versnipperen van snoeiafval. Het biomassaplein vormt de 'motor' voor het GreenTech Park omdat daar het snoeiafval uit de regio moet worden omgezet tot biomassa die verder wordt verwerkt in innovatieve toepassingen zoals bijvoorbeeld bioplastic of cellulose.

Op dit moment is de gemeente volop in gesprek met een aantal partijen, zoals Maastricht University, maar ook TU/e, Helicon en het Summa College. De eerste partijen en bedrijven hebben inmiddels een overeenkomst getekend om op Vorst B op een innovatieve manier biomassa willen gaan verwerken. Hiervoor moet een zogeheten 'incubator', een gebouw waarin de verschillende op het bedrijventerrein aanwezige partijen samenwerkingen met elkaar aan kunnen gaan, op het terrein verrijzen.

Momenteel is nog niet geheel duidelijk hoeveel bedrijven uiteindelijk neer zullen strijken op Vorst B. Ook is nog niet bekend wat die aan de gemeente zullen betalen voor de bedrijfsgrond, om over het aantal vierkante meters dat ze in gebruik willen nemen nog maar te zwijgen. Wat wel duidelijk is, zo vat kwartiermaker Eward Heijmans kernachtig samen is dat het GreenTech Park zich richt op het vinden van alternatieven voor fossiele grond- en brandstoffen en zich met name richt op regionale aanvoer van die alternatieve grondstoffen.

Wat ook duidelijk is is dat er momenteel drie bezwaren liggen tegen de aanleg van het biomassaplein. Die komen allen van bedrijven, omdat volgens de kwartiermaker de bezwaren van de directe omwonenden in een constructieve dialoog konden worden weggenomen. De bezwaren zijn ten dele gegrond, waardoor de gemeente de plannen opnieuw in procedure moet brengen. Daarbij wordt een MER opgesteld. Ondanks dat de procedure opnieuw doorlopen moet worden, verwacht Heijmans dat dit najaar het definitieve plan voor het biomassaplein op papier staat.

Daarbij wachten nog wel diverse uitdagingen, geeft ook de kwartiermaker toe. Zo is de stikstofwetgeving, waar ook de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, ook nog een onzekere factor. Dit komt omdat de te verwachten stikstofuitstoot op dit moment nog onbekend is. Op deze, en de vele andere vragen die ook de gemeenteraad nog heeft, moeten de komende maanden antwoorden geformuleerd worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>