Keitele meer in Finland, geschilderd door Akseli Gallen-Kallele (1865-1930) in 1905.
Keitele meer in Finland, geschilderd door Akseli Gallen-Kallele (1865-1930) in 1905. Foto: Archief Marja Reitsma-Vrijling

Verrassende combinaties van gedichten, schilderijen en muziekfragmenten in MuBo

Algemeen

Op donderdag 6 april van 14.00 tot 16.30 uur staat in Museum Boxtel een bijzondere lezing op het programma met de titel ‘Cultureel Drieluik Reizen’. Er worden acht verrassende combinaties van literatuur, muziek en schilderijen gepresenteerd, die steeds een ander aspect van ‘reizen’ in zich dragen. 

De presentatie wordt verzorgd door Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek). Omdat dit het laatste drieluik is, nodigen zij de bezoekers na afloop uit voor drankje en hapje.

In een Cultureel Drieluik worden aan de hand van een thema kunstwerken, muziekfragmenten en gedichten gecombineerd. Ditmaal aan de hand van het thema ‘Reizen’. Een voorbeeld is het gedicht Aanvliegen over de Sont, H.C. Ten Berge, 1973 met het schilderij Meer Keitele, Gallen-Kallela Akseli 1905 en Het Bosmeer uit Vijf winterschetsen voor Piano van Jean Sibelius, 1929.
Tijdens de presentatie zullen vier drieluikjes vóór en vier drieluikjes ná de pauze worden gepresenteerd. Alle combinaties alsmede de tekst van alle voor te dragen gedichten worden bij binnenkomst aan iedere bezoeker uitgereikt.

Lezingen

Marja, Bram en Joop delen hun passie graag met anderen. Sinds 2002 verzorgen zij jaarlijks dit soort Culturele Drieluiken, steeds met een ander thema. Marja geeft cursussen en lezingen over kunstbeschouwing, Bram verzorgt lezingen over literaire onderwerpen en geeft leiding aan een leeskring en Joop geeft cursussen ‘Luisteren naar Klassieke Muziek’ en losse lezingen over dit onderwerp. 

Dit drieluik is de laatste in de serie. De drie presentators hopen dat alle trouwe volgers van de partij zijn. Voor wie nog nooit bij een Cultureel Drieluik is geweest, dan is dit de laatste kans.
De presentatie start om 14.00 uur. De MuBo-deuren zijn geopend vanaf 13.30 uur. Het programma en de teksten van de gedichten liggen klaar. Tijdens de presentatie is ook een pauze ingelast. En na afloop dus de afscheidsborrel.

Deelname kost inclusief koffie/thee en borrel 6 euro per persoon. De presentatie gaat door bij minimaal tien deelnemers. Aanmelden is verplicht en kan via e-mail info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16 04 18 98.

Uit de krant