Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: b596a0
Foto: Mabel Amber

TipMooiBoxtel: Boxtelaar loopt niet warm voor fietshelm

Boxtel - Ruim negen op de tien (91 procent) Boxtelaren ziet het niet zitten een fietshelm te dragen. Dit blijkt uit de antwoorden van de negentiende peiling van ons panel TipMooiBoxtel.

Als wij afgaan op de antwoorden die ons panel gaf, draagt niet één Boxtelaar altijd een fietshelm als hij op de fiets stapt. Negen procent van de deelnemers aan ons burgerpanel draagt soms een helm tijdens sporten zoals mountainbiken of wielrennen. Het gebruiken van een fietshelm wordt door de overgrote meerderheid als onnodig bestempeld. Andere redenen die veel genoemd worden zijn dat je er weinig flatteus uitziet met zo'n helm en de drogreden dat niemand een helm opheeft.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de meerderheid van ons panel (55 procent) geen voorstander is van het verplichten van een fietshelm. Ongeveer één derde (30 procent) staat hier neutraal tegenover. De groep die wél meerwaarde ziet in een helmplicht op de fiets is met 15 procent groter dan je op basis van de eerste vraag zou verwachten. Dit komt omdat veel panelleden, in tegenstelling tot de vraag of zij zelf een helm zouden moeten dragen wel graag bij kinderen tot 12 jaar een helmplicht zouden zien. Zelfs veel deelnemers die tegen een helmplicht zijn laten weten wel wat te zien in een verplichte helm voor kinderen. Als reden daarvoor noemen zijn de kwetsbaarheid van kinderen en hun mindere stuurvaardigheid. Panelleden die ook voor volwassenen graag een helmplicht zien, vinden dit met name nodig bij de snellere tweewielers, zoals elektrische fietsen en senioren, die als ze vallen extra kwetsbaar blijken.

Richtlijn VVN
Met hun ideeën en opvattingen lijkt ons panel daarmee de richtlijn van Veilig Verkeer Nederland (VVN) te volgen. De verkeersorganisatie adviseert vrijwillig gebruik van een fietshelm, met name bij kinderen onder de 12 jaar en bij 70-plussers. Wel wijst VVN erop dat een helm niet altijd effectief is: bij zeer jonge kinderen vormt een helm extra belasting voor de nekspieren en doet die daarom vaak meer kwaad dan goed. Daarbij is een fietshelm bij een aanrijding met een auto weinig effectief vanwege de hogere snelheden die daar mee gemoeid zijn. Om die reden adviseert de verkeersinstantie ook niet specifiek het dragen van een fietshelm op elektrische fietsen. Ook het SWOV, het wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar verkeer, stelt dat de toegevoegde waarde van een fietshelm bij snelheden boven de 20 kilometer per uur snel afneemt.

Ook op een ander punt geeft VVN ons panel gelijk: uit onderzoek blijkt dat in landen waar relatief veel mensen fietsen het fietsverkeer veiliger wordt. Nederland staat bekend als fietsland bij uitstek en is daarom ook zeer veilig. Een helmdraagplicht zou volgens VVN tot gevolg hebben dat het fietsgebruik afneemt, wat de veiligheid ook weer doet afnemen. Dat motiveert de instantie als volgt: "Veel nadruk leggen op het gevaar van fietsen kan averechts werken omdat daardoor ouders hun kinderen minder zullen laten fietsen." Doordat kinderen minder of later leren fietsen, neemt hun fietsvaardigheid en daarmee de verkeersveiligheid af. Mede daarom is ook VVN tegen invoering van een helmplicht voor fietsers. Om kinderen fietsvaardig te maken is het van belang dat zij een goed bij hun leeftijd passende fiets hebben. Zo zijn er loopfietsen voor de allerkleinsten, zodat zij alvast hun balans kunnen oefenen. Voor een goed 'passende' fiets is het van belang de inchmaten in acht te nemen. Daarvoor zijn op internet handige omrekentabellen te vinden. Zie de handige omrekentabel bij deze loopfietsen op Fietsenopfietsen.nl.

Praat ook mee!

Wil jij meedenken over de toekomst van Boxtel? Wil jij graag aan de basis staan van nieuwsverhalen? Wil jij graag gehoord worden? Als het antwoord op één of meer van deze vragen 'ja' is, aarzel dan niet langer en schrijf je in voor TipMooiBoxtel.nl.

Periodiek (ongeveer 8x per jaar) komen zo'n tien vragen in je mailbox als je je nu inschrijft. Samen met jou kunnen wij zo het nieuws bepalen en laten zien wat jij, als inwoner van onze gemeente, belangrijk vindt. Jouw mening is op die manier waardevol voor ons, maar ook voor jezelf. Wij kunnen namelijk onderwerpen op de kaart zetten wanneer deze blijken te leven bij veel dorpsgenoten. Zo bepaal jij mede het nieuws!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>