Het is bijna niet te zien, maar onder alle bladeren en mos ligt een helofytenfilter. Woensdag wordt dat grondig schoongemaakt.
Het is bijna niet te zien, maar onder alle bladeren en mos ligt een helofytenfilter. Woensdag wordt dat grondig schoongemaakt. Foto: Eigen collectie

De Dommel: Wereldwaterdag start op DKA

Algemeen

Op woensdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Overal ter wereld zetten mensen zich dan onder de noemer ‘be the change’ extra in voor een gezond watersysteem. Dat geldt ook voor de medewerkers van Waterschap De Dommel. Voor hen zijn de activiteiten op Wereldwaterdag tegelijkertijd het startsein van hun 160-jarig jubileum, met als thema Dommel ontmoet én doet. 

De aftrap van de dag is aan watergraaf Erik de Ridder en het directieteam van het waterschap. Zij gaan vlakbij het waterschapsgebouw in Boxtel met schop en zaag aan de slag, namelijk op Plaats De Kleine Aarde. Daar herstellen ze een overwoekerd helofytenfilter.

Brainstormen

Op hetzelfde moment brainstormen een aantal waterschappers over slim hergebruik van water op het terrein van 2,5 hectare en de bijbehorende gebouwen. Zij buigen zich over de vraag hoe regen- en spoelwater dat normaliter veelal in het riool verdwijnt, zo goed mogelijk op het terrein benut kan worden.

Overwoekerd

Het helofytenfilter waarop De Ridder, directie en collega’s zich die ochtend mogen storten, is overwoekerd en nauwelijks zichtbaar (zie foto). Ook de verbinding tussen de twee delen van het filter is verstopt. Hoog tijd om dit te herstellen, want in het licht van de doorontwikkeling van De Kleine Aarde tot een inspiratiecentrum voor een gezond bodem- en voedselsysteem, is zo’n waterzuiverend rietmoeras (mits operationeel) meer dan gewenst.

Na deze opschoonoperatie kan het net als vroeger weer onderdeel zijn van een duurzaam watersysteem. Dat gaat onder meer bestaan uit de slimme opvang, zuivering en het hergebruik van verschillende ‘soorten’ water; bijvoorbeeld in het voedselbos, de voedseltuin of de bolwoning op het terrein.

Uit de krant