Het Oertijdmuseum heeft dit jaar de Heemkundepluim in ontvangst mogen nemen.
Het Oertijdmuseum heeft dit jaar de Heemkundepluim in ontvangst mogen nemen. Foto: Ruud van Casteren

Oertijdmuseum ontvangt heemkundepluim 2023

Algemeen

De jaarlijkse heemkundepluim is dit keer overhandigd aan het Oertijdmuseum. Dit gebeurde donderdag voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van Heemkunde Boxtel in grand café Rembrandt.

Het Oertijdmuseum heeft een grote educatieve waarde. Ze zijn erin geslaagd om op speelse wijze onze jeugd te interesseren voor het verleden. Niet alleen voor de lang vervlogen ijstijden met de aansprekende mammoeten, sabeltandtijgers en dinosaurussen, maar ook voor de sporen en resten in onze bodem van menselijke aanwezigheid in vroegere tijden. En wat deze vondsten ons vertellen over hoe de mensen vroeger leefden en werkten in deze omgeving. De belangstellenden daarvoor komen niet alleen uit Boxtel maar, gelet op de vele bussen op het drukke parkeerterrein, ook van ver daarbuiten.
Een ander aspect wat de jury bij de beoordeling heeft meegenomen is het feit dat het Oertijdmuseum expertise, ondersteuning en huisvesting biedt aan de Boxtelse ArcheoHotspot. Dit is in 2017 op initiatief van het Oertijdmuseum en de werkgroep Archeologie van Heemkunde Boxtel tot stand gekomen. Inmiddels maken ook leden van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt hiervan deel uit. ArcheoHotspots zijn plekken waar iedereen kennis kan maken met archeologie. Je kunt er gratis binnenlopen en er worden plaatselijke vondsten getoond. Dankzij de inzet van directeur René Fraaije en heemkundeleden Dik Bol en Carlo Spee is dit initiatief een succes geworden. Door haar activiteiten heeft het Oertijdmuseum de belangstelling voor ons verleden vergroot en heeft ze Boxtel op een positieve manier op de kaart gezet. Als blijk van waardering hiervoor gaat de Heemkundepluim 2023 naar het Oertijdmuseum.

Zilveren insigne
Daarnaast werd donderdag ook de Zilveren Draaginsigne van Stichting Brabants Heem uitgereikt aan Hanneke van der Eerden. Zij kreeg deze onderscheiding vanwege haar langdurige functie als secretaris van Heemkunde Boxtel (25 jaar), de vele lezingen en excursies die ze organiseerde en de diverse artikelen en brochures die ze schreef. Daarnaast is ze als professional verbonden aan het BHIC en daardoor een vaste vraagbaak voor heemkundeleden. Zij voerde ook met regelmaat de eindredactie bij de uitgifte van boeken. Ze is nog actief als redacteur van de Boxtel Kroniek. Vanwege haar inzicht en inzet is Van der Eerden onmisbaar voor Heemkunde (Boxtel).

Uit de krant