Logo mooiboxtel.nl
Frans van Beers. (Foto: Sander van Kasteren)  | Fotonummer: 3cca3a
Frans van Beers. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Frans van Beers viert tachtigste verjaardag op top Kilimanjaro

Boxtel - Tachtig wordt hij over enkele weken, maar nog altijd komt hij vitaal en jong over. En dat is niet onterecht, gezien de plannen die Boxtelaar Frans van Beers heeft voor het vieren van zijn verjaardag. Hij wil die namelijk vieren op de top van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.

De vitale Boxtelaar reist dit weekend af naar Tanzania, vanwaar hij de bijna 5.900 meter hoge berg zal proberen te bedwingen. Op 11 maart hoopt hij daar, met een gezelschap van 19 personen onder wie dragers, de zogeheten Uhurupeak te bereiken. Daarmee gaat Van Beers ongeveer 200 meter verder dan zijn laatste beklimming. Over dat 'stukje' doet hij naar schatting zo'n drie uur.

De condities waaronder Van Beers de tocht zal ondernemen zijn bijna niet voor te stellen: daar waar het aan de voet van de berg makkelijk 30 graden Celsius wordt, vriest het op de top gemiddeld 7 graden. Ook ligt het zuurstofgehalte op deze hoogtes bijna 60 procent lager dan aan de voet. Toch kijkt de nu nog 79-jarige Van Beers uit naar de klim: "Het is moeilijk uit te leggen wat er zo mooi is aan het beklimmen van de Kilimanjaro, maar ieder jaar gaan zo'n 35.000 blanke mensen die berg op!" Hij begint te lachen. "De natuur die je er ziet is zeldzaam. En op de berg heersen vijf verschillende klimaten", probeert hij het unieke karakter van de berg te omschrijven. "Op de top, als je de zon ziet opkomen, kijk je eigenlijk uit over heel Afrika."

Terwijl de verslaggever van deze krant zich het magnifieke beeld probeert voor te stellen ratelt de enthousiaste Van Beers alweer voort. Over hoe de berg eigenlijk, als je een liniaal zou leggen op de top en die van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest, boven die laatste berg zou uitstijgen en over hoe trots de lokale bevolking op 'hun' berg is. Trots. Dat mag Van Beers ook zijn op zijn prestaties. Hij stond al twee maal bovenop de berg en hoopt nu dus nog nét iets hoger te komen dan voorheen.

De Boxtelaar is inmiddels een fenomeen bij de lokale bevolking. 'Papa', noemen ze hem, verwijzend naar zijn respectabele leeftijd. Volgens Van Beers is hij de oudste persoon die ooit de top heeft gehaald. Toen hij enkele maanden geleden in Tanzania was om alvast voorbereidingen te treffen voor de expeditie kreeg hij een geit aangeboden van de hoofdgids, Mike Nelson. Die zal worden opgegeten bij de feestelijke barbecue aan de voet van de berg die ter ere van de 80e verjaardag van de Boxtelaar gehouden wordt.

Lang om na te genieten heeft Van Beers niet: na zijn verjaardag op 11 maart keert hij direct terug naar Nederland om daar 13 maart weer aan het werk te gaan. Tips om zo vitaal te blijven heeft Van Beers nog wel. Let op je voeding, blijf actief, ga een paar keer per week naar de sportschool en de belangrijkste: blijf positief. En ook dat laatste zit bij de goedlachse Boxtelaar wel goed.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>