Logo mooiboxtel.nl
Column

Column Nellie Timmermans; Waarom bedriegen partners elkaar?

  | Fotonummer: 111645
Foto: Nellie Timmermans

Waarom bedriegen partners elkaar?

Vaak gebeurt het omdat men niet gelukkig is in de eigen relatie. En dan is aandacht van een ander geweldig. Toch duren dit soort relaties vaak kort. Het is een aanzet tot de scheiding… maar daarna? En…. Was het dat allemaal waard?

Relatietherapie
Problemen ontstaan in elke relatie. Of je het kunt oplossen, daar gaat het om. Lukt dat niet dan is relatietherapie mogelijk. Helaas werkt ook dat niet altijd. Een van de partners wil niet meer, of heeft geen zelfinzicht. Of men is volledig uitgeput door de langdurige stressvolle situatie. 

Wat zit er achter?
Maar er zijn ook gevallen waarin het niet duidelijk is wat er achter dit gedrag zit. Want ook mensen die dit nooit van zichzelf verwacht hadden gaan soms de grens over. Waarom: spanning? Nieuwsgierigheid? Is het met iemand uit een verleden? Idealisering? Is er een tekort in de relatie? Onvervulde behoeftes? Soms speelt er iets rondom individuele thema's van een van de partners.

Meestal stiekem
Er zijn mensen die jarenlange verhoudingen hebben naast hun vaste relatie. Vaak stiekem, soms met medeweten van de partner. Sommige bedrogen partners worden voor "gek" versleten dat ze bij hun bedriegende partner blijven. Ook daar kun je niet over oordelen.

Eerlijkheid
De opvatting is dat je eerlijk moet zijn. In ruimschoots de meeste gevallen vind ik dat ook. Ook als mensen bij mij komen met zo'n verhaal probeer ik er naartoe te werken dat de bedrieger eerlijk vertelt wat er gebeurd is. Toch heb ik het ook eens meegemaakt dat een man het al opgebiecht had en zijn vrouw er zo verdrietig over bleef, zelfs na een lange therapie dat hij (en ik ook) me afvroegen of die eerlijkheid wel zo nuttig was geweest in dit geval. Maar ik pleit absoluut niet voor geheimen.

Opbiechten
En dan heb je nog het ellendige gedoe, dat iemand op zijn sterfbed zoiets opbiecht, terwijl de partner dacht dat hun relatie goed was. Daar ben je als overblijver mooi klaar mee….
Kun je als bedrogen moeder nog liefdevol praten over de vader van je kinderen? Sommige geheimen kunnen misschien  beter mee het graf in worden genomen…..

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>