Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 0f21a2
Foto: Cock Stam
Algemeen nieuws

Brievenbox 'de Klimaatontwrichting en het Lage Fruit'

Ingezonden brief: de Klimaatontwrichting en het Lage Fruit

Geachte leden van het College en van de Gemeenteraad,
Het is nu al ruim tweeënhalf jaar geleden (!) dat de Gemeenteraad het besluit nam dat we gaan streven naar een Klimaatneutraal Boxtel in 2030. Helaas moet ik constateren dat er door de gemeente wel procedureel wordt gewerkt, maar dat er concreet helaas nog nauwelijks iets is gebeurd, en dat intussen de klimaatontwrichting met de dag erger wordt. Gelukkig waren de ECB en St. Joseph wel actief.

Aangemoedigd door een column van prof. dr. Jelle Reumer in het programma Vroege Vogels op zondag 10 februari, stel ik voor nu alvast tot een paar concrete stappen te besluiten die tot het lage fruit gerekend kunnen worden. Het zijn punten waar al diverse mensen zich lokaal druk over hebben gemaakt. Laten we daar spoedig wat aan doen. Het klimaatprobleem wordt niet alleen steeds ernstiger, ook steeds duurder. Daarom stel ik met name de volgende besluiten voor.

Het verbieden van terrasverwarming in Boxtel, omdat het pure verspilling is van fossiele energie. Het verbieden van open winkel- en restaurant-deuren op koude en ook hete dagen, net als de gemeente Wageningen. Dat bespaart veel op verwarming en koeling. Als iedereen dit doet is er weer een gelijk speelveld. Nu is men blijkbaar bang klanten te verliezen.

Ik hoop dat de gemeente Boxtel spoedig de voorgestelde maatregelen neemt en daarmee wellicht de toon zet in Nederland, en zo nog iets goed maakt van het tijdverlies dat is opgetreden door de veel te langzame procedures voor het concreet werken aan de besloten klimaatbeleidsdoelstelling.

Met vriendelijke groet,

Jan Juffermans.

_________________

Februari 2019 |  BNNVARA | Vroege Vogels Twitter
In Vroege Vogels doet elke zondag een columnist zijn verhaal. Vandaag is dat bioloog en paleontoloog Jelle Reumer. Hij wil het hebben over laaghangend fruit. In deze woelige tijden is het namelijk belangrijk om ook eens goed na te denken over: "eenvoudige maatregelen om het energieverbruik drastisch te verminderen".
We moeten het eens over laaghangend fruit hebben. In deze tijden van gele hesjes en spijbelende scholieren, verzengende hitte in Australië en knetterende kou in Noord-Amerika, politici die elkaar voor drammer uitschelden, de noodzaak van het gas af te raken en de vraag wie dat allemaal gaat betalen en waarom alleen de gewone man dat zou moeten – in zulke woelige tijden is het altijd nuttig om eens rustig te gaan zitten om na te denken over simpele dingen.

Eenvoudige maatregelen om het energieverbruik drastisch te verminderen. Zo rustig mijmerend kom je snel tot een hele fruitmand vol laaghangende vruchten, die eenvoudig, en bovendien gratis, te plukken zijn. Laten we er eens drie van bekijken; op andere kom ik te zijner tijd wel terug, want er hangt nog genoeg in de boom.

De terrasverwarmer
Een fijn appeltje is de terrasverwarmer. Welke idioot heeft ooit bedacht dat het een goed idee is om buitenlucht te verwarmen? Gaat het met de gewone opwarming van de Aarde soms niet snel genoeg en moeten we daarom even flink bijstoken? Of hebben onze dierbare overledenen in de hemel soms last van koude voeten?
Thuis moeten we de thermostaat een graadje lager zetten en een dikke trui aandoen omdat dat goed voor het milieu zou zijn, maar de vaderlandse horeca stookt de vrieskou op. Dat is laaghangend vruchtje nummer één: gewoon verbieden. Kost niks.

De open deur
Dan is er de open deur. Terwijl het buiten vriest staan in alle binnensteden de winkeldeuren open. En 's zomers, als het buiten ruim dertig graden boven nul is en de airco staat de loeien om het binnen koel te houden, staan ze ook open. Een recent onderzoek in de gemeente Zoetermeer liet zien dat van de honderd winkels er 87 de deur open hadden staan, terwijl het warmtegordijn ijverig de buitenlucht opwarmde.
In Wageningen hebben ze daar een eind aan gemaakt, daar moeten de winkeldeuren gesloten blijven en in plaats daarvan zijn ze voorzien van een bord waarop staat dat de winkel gewoon open is. Thuis moeten we de laatste kiertjes dichtstoppen omdat dat beter is voor het milieu, maar de retail zet de deuren wagenwijd open. Dat is laaghangend fruitje nummer twee: laat zulke winkels voortaan gewoon links liggen. Kost niks.

De snelweg
Dan is er de snelweg. De afstand van Utrecht naar Groningen over de snelweg is ongeveer 185 kilometer. Als je dat rijdt met een gemiddelde snelheid van 100 km/h doe je er 1 uur en 51 minuten over. Met gemiddeld 130 km/h doe je er 1 uur en 26 minuten over. Dat lijkt een tijdwinst van 25 minuten, maar dat is slechts theorie want u rijdt nooit permanent 130 omdat er inhalende vrachtwagens zijn, rode wegkruizen en ander hinderlijk ongemak.
Laten we voor het gemak stellen dat u er een kwartier sneller bent. Waar hebben we het over? Inclusief de terugweg een half uur tijdwinst. Die tijd gaat u ongetwijfeld héél nuttig besteden. Toch? Dat is laaghangend vruchtje nummer drie: terug naar 100 op de snelweg. Kost niks.
Sterker nog: door niet op een verwarmd terras te gaan zitten, niks te kopen in die winkels met een open deur en door wat langzamer te rijden, bespáárt u juist geld. En daarvan kunt u dan eventueel andere transitiemaatregelen betalen, of een oranje hesje kopen, want die gele kunnen nu echt niet meer.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>