Ooievaars op Luissel.
Ooievaars op Luissel. Foto: Ton van der Sande

Is er een geboortegolf op Luissel in aantocht?

Algemeen

Gelet op deze foto zou het wel eens kunnen dat er een geboortegolf op Luissel aanstaande is. Of zou het weiland gewoon een geschikte foerageer- en rustplek voor deze ooievaars zijn? Ton van der Sande zag de vogels zitten, bedacht zich niet en maakte een foto.

Van origine is de ooievaar een trekvogel. Maar lang niet alle uivers zwerven nog uit naar zuidelijker oorden, er blijven er ook veel in Nederland. De groep vogels die op de foto te zien is, lijkt teruggekeerd van een overwinteringsplaats. Voorheen zochten de grote zwevers Afrika op, tegenwoordig blijven ze veelal in Europa. In Spanje is het ook warm en dat land is veel minder ver vliegen dan het Afrikaanse continent. Bovendien hoeven ze dan geen zee over. 

Ooievaars zweven namelijk op thermiek en dat gaat boven zee niet erg best. Ze vermijden vleugelslagen, want die kosten veel energie.

De ooievaar staat te boek als een geluksbrenger en als de vogel die baby’s bezorgt. Hij geldt als een liefhebber van kikkers, maar de grote vogel met zijn rode dolksnavel is ook niet vies van een insect, muis, mol of kuikentje. 

Via de camera’s van het project Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is een koppel ooievaars te volgen.

Uit de krant