De Liempdse kerkuil in de Sint-Jans Onthoofdingkerk legde vorig jaar zijn eerste ei op 7 maart.
De Liempdse kerkuil in de Sint-Jans Onthoofdingkerk legde vorig jaar zijn eerste ei op 7 maart. Foto: Natuurwerkgroep Liempde

Kerkuilen Liempde aan de leg

Algemeen

In de Liempdse Sint-Jans Onthoofdingkerk hangt een nestkast voor kerkuilen. De bewoners zijn alweer met de voortplanting begonnen, er liggen eieren in het nest.

De stand bijhouden is eenvoudig, er hangt al een paar jaar een camera in de nestkast die de beelden live uitzendt. Zo kunnen geïnteresseerden alle verrichtingen van de nachtjagers volgen. Inmiddels leven diverse inwoners mee met het wel en wee van de dieren.

NACHTJAGER

De kerkuil laat zich in het wild niet zo makkelijk bewonderen. Deze soort is een echte nachtjager. Door zijn witte masker en geruisloze vlucht kan de vogel spookachtig overkomen. Niet voor niets werden ze in het verleden wel aangezien voor ‘witte wieven’. Neem daarbij het gekrijs en geblaas dat deze uilen voortbrengen en de associatie is nog sterker.

Vorig jaar lagen er vier eieren in het nest. Drie daarvan zijn uitgekomen, van het vierde ei is dat niet helemaal duidelijk. Het jongste kuiken heeft het in ieder geval niet gered. Of alle jongen daadwerkelijk uitvliegen, hangt nauw samen met de veldmuizenstand in een jaar. 

Het succes van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland, webcams bij nesten van verschillende vogelsoorten, bewijst dat steeds meer mensen de dieren met belangstelling volgen. Ook in Liempde kennen de kerkuilen een trouwe schare geïnteresseerden. Meestal zijn die beelden van een broedende vogel en kuikens die gevoerd worden, vrolijk. Maar soms is de natuur keihard. Ook dat verschijnt in beeld. Nieuw leven en dood liggen soms dicht bij elkaar.

De Sint-Jans onthoofdingkerk is ook de thuisbasis voor slechtvalken. Deze razendsnelle roofvogels hebben nog meer volgers dan de uilen. Hun broedplek is nog leeg. Vrijwilligers hebben hem na het vorige broedseizoen netjes schoongemaakt. Nu is het afwachten. Natuurwerkgroep Liempde beheert beide nestkasten.

Uit de krant