Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Je hoeft niet ALTIJD assertief te zijn.

Je hoeft niet ALTIJD  assertief te zijn. 

Vaak denken mensen dat ze iemand af moeten blaffen als deze voordringt in een winkel. Alsof dat assertief is…. Blaffen en een grote mond opzetten is agressief. Ik veroordeel dit niet altijd, want soms is het nodig. Maar het heeft niks met assertiviteit te maken.  

Of een vinger opsteken tegen iemand die net jouw parkeerplekje inneemt, terwijl jij toch duidelijk je richtingaanwijzer had uitstaan. Misselijk, inderdaad, en wat mij betreft mag je daar gerust boos om worden. We worden allemaal wel eens boos, bv. tegen degene die in een stiltecoupé van de trein hard zit te bellen, of de kassière die lompe opmerkingen maakt.

Maar als je tegen je stiefmoeder zegt dat zij jouw "kleren heeft vernacheld" bij de was mag je verwachten dat zij ook boos wordt. Zelfs al zou je gelijk hebben en is alles gekrompen in de was, zelfs dan kun je zoiets  beter op een andere manier aankaarten. Mensen denken vaak dat ze dan niks mogen zeggen. Maar je kunt anderen wel degelijk aanspreken op gedragingen waar jij last van hebt.

Veel mensen zwijgen echter, als ze zich best zouden mogen uitspreken….. omdat ze zo gauw geen antwoord voor handen hebben. Vaak zeggen deze mensen "ik vind het niet zo erg" of iets dergelijks. Maar toch, als je iets laat gebeuren wat je eigenlijk niet wilt dan bouw je boosheid op. Steeds met hele kleine beetjes.

Dat gaat stapelen, totdat er een hele berg boze momenten zijn, en dan ineens……..plof. Mensen in de cursus vragen mij soms met een voorbeeld: is dit goed of fout? Maar daar gaat het vaak niet om. Een keertje blaffen tegen iemand die jou onheus behandeld kan soms effectiever zijn dan jouw assertieve opmerkingen. 

Het gaat erom dat je meer keuzemogelijkheden hebt, dat je bewust kunt kiezen voor niets zeggen, voor boos worden of voor een assertieve reactie. Goed of fout dat mag je zelf bepalen. In sommige gevallen (als iemand dreigend met een mes tegenover je staat) zul je beter niet assertief kunnen reageren. Sommige mensen verdragen geen assertiviteit. En sommige situaties zijn niet de beste gelegenheid om je assertiviteit te tonen. 

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>