De rioolwaterzuivering in Boxtel.
De rioolwaterzuivering in Boxtel. Foto: Waterschap de Dommel

Superschoon water of is het schoon genoeg?

Algemeen

We gebruiken de hele dag door water. En wat we wegspoelen door gootsteen, douche of toilet verdwijnt in het riool. Gemiddeld ongeveer 120 liter water per persoon per dag. Waterschap De Dommel maakt het rioolwater van 900.000 inwoners van Midden-Brabant schoon. Dat doen we in acht rioolwaterzuiveringen in ons gebied. Als het rioolwater weer schoon is stroomt het terug in de beek. Schoon water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Hoe schoon dat moet zijn, daar heb jíj invloed op, meldt dijkgraaf Erik de Ridder.

In ons rioolwater zitten veel stoffen die we opnieuw kunnen gebruiken. Daar doen we ook onderzoek naar. Van die stoffen kunnen we bijvoorbeeld kunstmest en bioplastics maken. We halen ook energie uit het rioolwater. Dat doen we op onze Energiefabriek. Deze staat op onze rioolwaterzuivering in Tilburg. Slib van al onze rioolwaterzuiveringen wordt hier vergist. Daarbij wordt biogas gevormd. Met warmte en kracht wordt met dit biogas energie opgewekt. We maken daar genoeg energie voor onze rioolwaterzuivering en de directe omgeving.

Medicijnresten

We gebruiken met zijn allen steeds meer medicijnen. Via onze plas en poep komen er medicijnresten in het riool. Dit uit het rioolwater halen is moeilijk. Uiteindelijk komen de resten van de medicijnen ook in de beken en sloten. Dat is niet goed voor planten en dieren. We bouwen daarom dit jaar een ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering in Hapert. Die verwijdert minimaal 70% van de medicijnresten uit het rioolwater. We gebruiken deze installatie om ervaring op te doen met deze nieuwe techniek.
Waterparken zorgen voor leven in het water Onze rioolwaterwaterzuiveringen in Soerendonk, Sint-Oedenrode, Hapert en Biest-Houtakker hebben elk een waterpark. Dat bestaat uit vijvers met waterplanten, riet en moeras. De planten in het waterpark maken het schoongemaakte water weer natuurlijk en vol zuurstof en leven. Deze waterparken zijn openbaar. Je kunt er heerlijk wandelen en zien hoe dit water weer in de beek stroomt.

Waterzuivering

Rioolwaterzuivering Boxtel maakt jouw water schoon. Hier komt het rioolwater van Boxtel, Sint-Michielsgestel en een gedeelte van Haaren samen. Na het schoonmaken stroomt het water de Dommel in. In 2023 starten we met een verbouwing van deze rioolwaterzuivering. We gaan onderdelen op het terrein vernieuwen. De verbouwing duurt ongeveer drie jaar.
Hoe zie jij de toekomst van het water?Wat vind jij? Moeten we beter letten op wat we doorspoelen? Of moet het waterschap steeds meer belastinggeld gebruiken om het rioolwater schoon te maken? Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier? Of moeten we accepteren dat er vervuiling in blijft zitten? Jij hebt hierin iets te kiezen.

Stemmen

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen over bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt echt iets te kiezen. Jij stemt toch ook? Stemhulp dommel.mijnstem.nl kan je helpen om een keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vind je op www.dommel.nl/verkiezingen.

Afbeelding

Uit de krant