Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Steunpilaar tegen wil en dank

Steunpilaar tegen wil en dank

Sommige mensen doen een onevenredig groot beroep op jouw energie. Je kent het wel. Die vriendin die altijd belt als ze het ergens moeilijk mee heeft en die pas ophangt als je ondertussen zelf uitgeput bent.  

Of die kennis die in het winkelcentrum weer gaat vertellen hoe hij/zij zich nu weer in de nesten heeft gewerkt, die alsmaar laat voelen dat hij je nodig heeft om naar zijn verhaal te luisteren. En zelden een positief verhaal. Hij heeft zich weer in de ellende gewerkt.

Jij luistert natuurlijk, want je wilt er voor hem zijn. Hij heeft het al zo lastig…. Je kunt hem toch niet afwijzen??  En telkens weer offer jij je op om te luisteren en desnoods advies te geven.

Helaas helpt het vaak niet, betrokkenen blijven alsmaar aan je trekken, blijven steeds weer leunen tegen jou. Je geeft ze een vinger, en soms nemen ze de hele hand.

Het gaat hier vaak wel om kwetsbare mensen, dat voel je meestal heel goed aan. En dus denk je dat je geen grens mag trekken. Waarom niet? Ben jij het niet waard om je tijd te besteden aan de mensen die jouw energie geven i.p.v. degenen die vooral nemen?

Natuurlijk hoef je niet te zeggen dat de ander moet oprotten met zijn gezeur, maar je kunt wel op een vriendelijke manier duidelijk maken wat jij wilt. Vriendelijk zijn en tevoren aangeven dat je beperkte tijd hebt kan soms werken. En als de ander hierom gekwetst is, dan is dat zo. Iedereen raakt wel eens gekwetst. Expres kwetsen hoeft niet maar als het gebeurt ondanks je empathische reactie, dan is het nu eenmaal zo.

Offer jezelf niet op! Blijf niet geduldig luisteren als je geen tijd hebt. Kom op voor jezelf en geef aan dat er beperkingen zijn. Geef aan wat wel en niet kan. Je kunt wel zo af en toe een kleine positieve opmerking maken maar wees er op voorbereid dat de ander deze direct weer teniet doet. Wil je dit beter leren? Kom dan op 12 of 14 februari om 19.30 uur (€ 10,00) naar de thema-avond assertiviteit.

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>