Logo mooiboxtel.nl
Cultuurverbinder Romijn Conen stelde zich dinsdagavond voor aan de gemeenteraad.   | Fotonummer: f568e1
Cultuurverbinder Romijn Conen stelde zich dinsdagavond voor aan de gemeenteraad. (Foto: Sander van Kasteren)

Cultuurverbinder stelt zich voor aan gemeenteraad

Boxtel - Negen maanden na zijn aantreden op 1 april 2018 stelde de Boxtelse Cultuurverbinder Romijn Conen zich dinsdagavond in de bibliotheek voor aan de gemeenteraad. Zijn komst was negen maanden geleden niet onomstreden en ook nu is niet iedereen van de toegevoegde waarde overtuigd. Toch is de conclusie dat Conen ook tijd gegund moet worden zichzelf te bewijzen.

De vijf culturele partijen die dinsdagavond naar de bibliotheek waren gekomen om hun ervaringen te presenteren zijn allen lyrisch over de rol van de Cultuurverbinder. Zo denken de drie organisatoren van Tunnel Vision ze hun streetart-project, waarbij ze transformatorhuisjes van graffitikunst voorzien, niet van de grond hadden gekregen zonder de hulp van de Cultuurverbinder. "Niets ten nadele van de politiek, maar wij werden bestempeld als 'gevelkunstenaars', maar hoorden daarna niets meer van de gemeente", aldus penningmeester Jan Pennings. Totdat ze contact zochten met Conen.

Conen reageert zelf ook op de aanvankelijke scepsis. "Het gaat niet om mij, maar om hen", vertelt hij, doelend op de verschillende culturele vertegenwoordigers van inmiddels een dozijn projecten, die bij hem aankloppen. "Mensen komen met een probleem en ik help ze een beetje verder." De Cultuurverbinder legt uit dat hij met name probeert door wedervragen en het meedenken in nieuwe oplossingen de creativiteit in de mensen zelf aan te wakkeren.

Soms kan die oplossing ook het vinden van de juiste subsidiepot zijn. "Dat is niet mijn core business", geeft Marina van Dalen, die namens de Witte Zusters het woord doet, aan. Zij klopte tevergeefs aan bij de provincie voor subsidie. Conen heeft inmiddels wel verschillende mogelijkheden gevonden tot subsidiëring. Ook maakte de Cultuurverbinder bekend plannen te hebben een onafhankelijk Boxtels Cultuurfonds en een Cultuurvereniging te willen oprichten. Zelf is de Cultuurverbinder ook bezig met het opstarten van enkele culturele projecten op De Kleine Aarde en in de Sint Willibrordstraat. Die moeten de komende maanden vorm krijgen.

'Te vaag', vindt BALANS-raadslid Gerlof Roubos de benoemde resultaten van Conen. Het is ook de mening van de rest van zijn fractie, die bijna voltallig aanwezig is bij de kennismaking. Toch concludeert ook partijgenoot Ton Jonkers dat er een en ander in beweging is gezet door Conen. "We moeten kijken hoe de projecten gaan lopen." Een ding is in ieder geval zeker: de Cultuurverbinder is er in dit stadium ieder geval nog niet in geslaagd het gehele politieke landschap in Boxtel te verbinden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>