Logo mooiboxtel.nl
Het verkoopcontract wordt ondertekend door regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail, wethouder Herman van Wanrooij (l.) van de gemeente Boxtel en wethouder Harry van Rooijen van de gemeente Meierijstad.   | Fotonummer: 7b9589
Het verkoopcontract wordt ondertekend door regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail, wethouder Herman van Wanrooij (l.) van de gemeente Boxtel en wethouder Harry van Rooijen van de gemeente Meierijstad. (Foto: Sander van Kasteren)

ProRail verkoopt 'Duits Lijntje' aan Boxtel en Meierijstad

Liempde - In Café 't Groene Woud, op een steenworp afstand van voormalig station Liempde, deed ProRail donderdagmiddag voor een symbolisch bedrag een deel van het tracé van het Duits Lijntje van de hand aan de gemeenten Meierijstad en Boxtel. Met een ferme pennenstreek van Wethouders Herman van Wanrooij (Boxtel) en Harry van Rooijen (Meierijstad) en regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail werd direct naast de de spoorlijn de overdracht van het voormalig spoor op het grondgebied van beide gemeenten bezegeld.

Het Duits Lijntje kent een rijke, 150-jarige geschiedenis. Mede daarom wordt het tracé als cultuurhistorisch 'zeer belangrijk' bestempeld. Bovendien loopt de voormalige spoorverbinding tussen Boxtel en het Duitse Weeze door een belangrijke groene verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden.

ProRail kan al sinds 2005 niets meer doen met het traject omdat het in dat jaar losgekoppeld werd van het landelijke spoorwegnet. Ondanks verschillende pogingen de spoorlijn een nieuw leven in te blazen, is dit nooit een haalbare kaart gebleken. Het voor ProRail niet bijster waardevolle tracé is echter voor Boxtel wel zeer waardevol. Het stuk parallel aan de Keulsebaan kan bij sanering namelijk ingezet worden om die weg te verbreden. De gemeente Boxtel is daarom blij dat ProRail de grond donderdag voor een symbolisch bedrag van de hand deed.

Het stuk van de voormalig spoorlijn dat moet wijken voor de Keulsebaan wordt daar waar mogelijk zichtbaar gemaakt in de middenberm, mede vanwege de cultuurhistorische waarde van de spoorlijn. Het idee is om de nog waardevolle delen van de af te breken spoorlijn te koop aan te bieden voor hergebruik. Daarbij moet gedacht worden aan bielzen en natuurlijk het ijzeren spoor zelf. Wethouder Herman van Wanrooij laat weten dat onze gemeente hierdoor naar verwachting zo'n twee ton kan besparen op de verbreding van de Keulsebaan.

Vanaf het A2-viaduct tot aan de grens van het Boxtels grondgebied geldt de lijn als Ecologische Verbindingszone (EVZ). Er bestaan verschillende ideeën over hoe die precies ingevuld zal worden, maar dat de voormalig spoorverbinding op de een of andere manier zichtbaar blijft lijkt wel vast te staan. Onder meer  Heemkunde Boxtel, waarvan Jos Mandos voorafgaand aan de overdracht een zeer enthousiaste presentatie over de spoorlijn gaf, wordt bij die plannen betrokken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>