Gemeenteraad ongerust over onafhankelijk onderzoek schaliegas

Algemeen
BOXTEL - De gemeenteraad van Boxtel is niet gerust op de uitvoering van een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen van de winning van schaliegas in Nederland. Na de maatschappelijke onrust, die eerder ontstond toen Cuadrilla een vergunning voor proefboring aanvroeg, heeft toenmalig minister Verhagen van ELI een onafhankelijk onderzoek toegezegd.

De raad in Boxtel maakt zich zorgen omdat volgens het huidige onderzoeksplan niet specifiek op de omstandigheden in Boxtel wordt ingegaan. Daarom heeft de gemeenteraad een brief gestuurd naar minister Henk Kamp. In de brief vragen ze een toezegging van Kamp om in het onderzoek wel specifiek in te gaan op de specifieke situatie in Boxtel. Ook is de raad van mening dat het onmogelijk is om verantwoord in de bodem van het dichtbevolkte Brabant te boren, gezien de onlangs erkende relatie tussen gaswinning en bevingen in Noord-Nederland.

Het onderzoeksconsortium onder leiding van Witteveen en Bos gaat ook de eigen review doen van het onderzoek. “Dat is in onze ogen ongehoord. Hoe denkt de minister hierover?” schrijft de raad in haar brief.

De brief was opgesteld door Combinatie95 en zij kreeg dinsdag in de vergadering raadsbrede steun. Wethouder Van de Wiel kon melden dat er momenteel geen aanvraag meer ligt en dat de gemeente alleen contact heeft gehad met Cuadrilla omtrent de huurpenningen. “Cuadrilla heeft de grond voor vier jaar gehuurd, of ze nu wel of niet boren, de huurpenningen dienen gewoon betaald te worden”, aldus de wethouder.

Uit de krant