Afbeelding

Wekelijkse Column: Behoed je voor valkuilen, het stiefplan

Algemeen
Mensen die verliefd zijn denken liever niet aan toekomstige problemen. Bij gescheiden ouders die een nieuwe partner krijgen, gaat dat niet veel anders. Ik volgde onlangs de Masterclass om me als een van de eersten in Nederland officieel Stiefplancoach te mogen noemen. En we spraken over het feit dat veel mensen pas bij ons terecht komen als er al een heleboel problemen zijn! Jammer, want er is het nodige te voorkomen.

Men begint aan een relatie, gaat samenwonen en ontdekt dat het toch lastiger is dan tevoren gedacht. De ergernis aan elkaars kinderen, een ex-partner die een vervelende rol speelt, het valt zwaar tegen. Vaak neemt men onvoldoende de tijd om verwachtingen over en weer uit te spreken.

Daarom is er een boek geschreven (“Het Stiefplan”) door een aantal zeer deskundige mensen waarin beschreven wordt waar men tevoren zoal aan moet denken. Alleen al het simpel doorwerken van dit boek zou in sommige gevallen een heleboel ellende kunnen voorkomen.

De meerwaarde van de Stiefplancoach is dat deze maatwerk levert. Het boek geeft een aantal punten waaraan men moet denken, de Stiefplancoach weet uit ervaring waar dit specifieke gezin, met deze specifieke behoeften, het meest aan heeft. In enkele gesprekken kan de Stiefplancoach de consequenties inschatten van bepaalde afspraken die men wil maken.

Er zijn zó veel valkuilen voor stiefgezinnen, dat het bijna een wonder is als je er niet in valt. En als je al deze valkuilen moet doorlopen dan raak je uitgeput en blijft er weinig van de oorspronkelijke verliefdheid. Een stiefgezin is geen makkie, en het samenwonen brengt veel vragen. Als de liefde groot genoeg is, dan is het wel een fantastische uitdaging en uiteindelijk geef je ook de kinderen een groot inlevingsvermogen mee mét de nodige communicatieve vaardigheden. En dat is ook veel waard.

Uit de krant